Jste zde

Domů » Maledivy

Thilafushi, 1. část

Odpadkový ostrov Thilafushi

Umělý ostrov Thilafushi na Maledivách byl původně naplánován jako skládka odpadu a smetí z hlavního města Malé. Dnes na něm ale roste spíše jeho průmyslový význam.

Ostrov Thilafushi se nachází asi 6,8 km západně od Malé, v jižní části Severního Malé Atolu, mezi ostrovy Giraavaru a Gulhifalhu. Ostrov je součástí tzv. kanálu Vaadhoo a patří do správního obvodu atolu Kaafu. V současné době se rozšiřuje na plochu 50 ha.

Výchozím bodem pro vytvoření "odpadkového ostrova" byla laguna zvaná Thilafalhu o délce 7 km a šířce 200 m. Rozhodnutí využít tuto lagunu padlo 5. prosince 1991.

První náklad odpadků z Malé byl do laguny přivezen 7. ledna 1992. Všechno to začalo příjezdem nákladního člunu, čtyř nákladních aut, rypadla a bagru.

Tato flotila se v posledních letech rozrostla na tři nákladní čluny, 20 nákladních vozů, šest bagrů, čtyři kolové nakladače, zhutňovač a na buldozer.

V počáteční fázi se počítalo s vytvořením vyhloubených jam o rozměrech 15 × 15 × 5 m (asi 1100 m3) a s jejich naplněním odpadky. Odpad byl pak pokryt vrstvou stavební suti, která byla dále pokryta korálovým pískem.

S nějakým tříděním odpadu se vůbec nepočítalo, a to vzhledem k obrovskému množství objemu odpadu a k nedostatku odpovídající infrastruktury. Dnes je tento odpad již oddělen a částečně i vyhořel. Likvidací odpadu se tu zabývá na 150 Bengálců.

Ostrov v současné době roste o 1 m2 za den a denní dodávky odpadu představují až 400 tun. Hlavní část veškerého odpadu tvoří v současné době průmyslové odpady, jako je stavební suť, ale také materiál, který je klasifikován jako nebezpečný odpad.

Správní odpovědnost nese sekce odpadového hospodářství Waste Management Section (WMS), oficiálně podléhající maledivskému ministerstvu stavebnictví a veřejné výstavby (Ministry of Construction and Public Works, krátce MCPW).

V současné době je ale WMS spravováno městskou správou hlavního města Malé a ministerstvem vnitra a bydlení (Ministry of Home Affairs and Housing).

17. prosince 2008 založil nový prezident Malediv Mohamed Nasheed státní podnik Thilafushi Corporation Limited a správu odpadového hospodářství Waste Management Corporation Limited.

Zatímco o odpadové hospodářství se stará Waste Management Corporation Limited, za odvoz odpadků a recyklaci je zodpovědná společnost Thilafushi Corporation Limited.

Místo

Thilafushi 4° 10' 42.5568" N, 73° 26' 57.1236" E
Location

Maledivy na Facebooku