Jste zde

Domů » Maledivy » Severní Malé Atol

Malé

Maledivy - hlavní město Malé
Autor: Trodel

Ostrov a zároveň hlavní město Malé je hospodářské a správní centrum Maledivské republiky. Celý ostrov je hodně zastavěný a bohužel také přelidněný. Na ploše 1,7 km² žije odhadem asi 120 000 obyvatel. Jedná se tedy o jednu z nejhustěji osídlených oblastí Asie.

Mnoho obyvatel Malediv sem přichází z ostatních ostrovů, protože doufají, že tu na ně čeká lepší život. Obyvatelé hlavního ostrova se ho snaží všemi možnými prostředky zvětšit, ale už je zastavěn až po okraj a nějaké další rozšiřování prakticky není možné.

Bývalý turistický ostrov Villingili už byl dokonce přiřazen k Malé jako jeho městská část. Ve městě se nacházejí také několikapatrové hotely a kancelářské budovy. I když kvůli malé rozloze nemá smysl používat auto, jezdí jich po ostrově čím dál více.

Návštěva města zpravidla začíná u přístavu na severní straně ostrova, kterému se říká Marine Drive nebo Boduthakurufaan Magu. Když se vydáte západním směrem, půjdete kolem různých bank, kanceláří a ministerstev, až nakonec dorazíte na nákupní třídu Chandani Magu. Tam najdete plno bezcelních obchodů a krámků se suvenýry. Stejně jako ve mnoha jiných zemích je i tady naprosto normální v obchodě smlouvat.

O kousek dále se nachází rybí trh, který ožívá jen odpoledne, a zeleninový a ovocný trh. Ten bývá otevřený po celý den (kromě pátku). Když půjdete po ulici Chandani Magu, dorazíte za chvíli na Meduziyaraiy Magu. Tam uvidíte sultánský park s muzeem, mešitu a Islámské centrum, jehož zlatá kupole vás jistě zaujme na první pohled. Mešita na levé straně je obklopena náhrobky, z jejichž podoby hned poznáte, kdo byl v hrobě pohřben.

Na opačné straně stojí dobře střežený prezidentský palác, který dnes slouží jen k reprezentačním účelům. Teď už jste měli příležitost poznat všechny turistické zajímavosti. Můžete se buď otočit a jít zpět stejnou cestou, nebo jít dále k Sosun Magu, kde zabočíte doleva a dojdete k přístavu.

Od roku 1998 jsou zasypávány oblasti kolem ostrova, aby se vyřešil chronický nedostatek místa a přelidnění. Postupně vzniká umělý ostrov Hulhumale, jehož součástí je i ostrov s letištěm Hulule a bývalý turistický ostrov Farukolhufushi. V budoucnosti by měl nabídnout místo 60 000 obyvatelům.

Maledivy na Facebooku