Jste zde

Domů » Maledivy

Letiště Malé, 2. část

Maledivské letiště Malé
Autor: rp72

Vzletová a přistávací dráha je nyní dlouhá 3200 metrů, tedy je téměř tak dlouhá jako celý ostrov sám. Velké stroje, jako jsou např. letadla z Evropy, sem musí létat jakousi "oklikou" přes letiště Colombo (Srí Lanka).

Prvním letadlem, jež tu oficiálně na nové přistávací dráze přistálo, bylo McDonnell Douglas DC-10. Šlo o charterový let s turisty letecké společnosti Condor z Německa.

7. září 1994 následovalo položení základního kamene nového terminálu pro cestující. Po navýšení kapacity obslužného terminálu byl zvýšen počet odbavených cestujících ze 350 na 1000 osob za hodinu. Otevření se konalo dne 12. května 1996.

Společnost Maldives Airports Company Ltd., dříve Maldives Airports Authority, dostala k pronájmu ostrov Hulhulé na 50 let a okolní laguny byly předurčeny k dalšímu rozšíření provozu.

Nájemní smlouva byla podepsána 14. srpna 2000 mezi ministrem financí Mohamedem Jaleelem a generálním ředitelem společnosti MACL Mohamedem Ibrahimem.

Nasypáním písku a jeho urovnáním byla roku 2000 uměle vytvořena další suchá plocha, kde se začal stavět hotel Hulhulé Island. Hotel s 88 pokoji je společným podnikem (Joint Venture) společností MACL a Maldives In-flight Catering a byl otevřen 14. srpna 2000.

V letech 2000 a 2001 byla vytvořena i nová přistávací plocha pro hydroplány, a to na východní straně ostrova Hulhulé. V bezprostřední blízkosti základny hydroplánů byla později ještě přistavena nová letištní věž.

21. prosince 2006 byl otevřen nový terminál pro vnitrostátní lety, hlavně na ostrov Gan, ale také na ostrůvky Hanimaadhoo, Kaadedhdhoo a Kadhdhoo. Vnitrostátní lety jsou provozovány především domácí leteckou společností Maldivian.

Z německy mluvících zemí směřují na mezinárodní letiště do Malé následující přímé lety: Společnost Austrian Airlines létá z Vídně, Air Berlin z Düsseldorfu a z Mnichova, Lufthansa z Frankfurtu a Edelweiss Air z Curychu.

Turisté, kteří přistanou na ostrově Hulhulé se mohou nechat přepravit na ostatní ostrovy buď čluny nebo hydroplány provozovanými firmami Maldivian Air Taxi či Trans Maldivian Airways.

Na západní straně tohoto "letištního" ostrova, na kopci u první části jižní vzletové a přistávací dráhy, leží vrak lodi "Maldive Victory". Vrak se tu nalézá ve vzpřímené poloze s lodní přídí směřující na sever, paralelně s útesem v hloubce 35 m na písčitém dně.

Na sousedním ostrově Hulhumalé se pak nalézají některá zásobovací zařízení, sloužící letišti.

Mezi ostrovy Hulhulé s mezinárodním letištěm Malé International Airport a Hulhumalé je plánováno další, již několikáté rozšíření plochy, a to opět díky nasypání umělé pevniny.

Tímto způsobem tu plánují rozšíření "letištního ostrova" o dalších 305 hektarů. Se zmíněným rozšířením úzce souvisí i přeložení terminálu společnosti provozující přepravu hydroplány.

Místo

Letiště Malé 4° 11' 16.4832" N, 73° 31' 40.1196" E
Location

Maledivy na Facebooku