Jste zde

Domů » Maledivy

Hulhumalé, 1. část

Maledivský ostrov Hulhumalé s pláží
Autor: notgood

Hulhumalé je do značné míry uměle vytvořený ostrov na Maledivách, v blízkosti hlavního města Malé této ostrovní republiky. Hulhumalé bylo vytvořeno pozemními rekultivacemi laguny v blízkosti hlavního města.

Ostrov se nachází na jihovýchodním rohu Severního Malé Atolu a patří k okresu hlavního města Malé. Najdete ho 3 km severovýchodním směrem od ostrova Malé a 1 km severovýchodně od ostrova Hulhulé s mezinárodním letištěm.

Ostrov vlastně vznikl pro umístění obyvatel, místní správy a průmyslové zóny poté, co se již úplně vyčerpaly možnosti hlavního města Malé.

Malé je nyní nejhustěji osídleným městem na světě, s více než 43.800 obyvateli na 1 km2, nepočítáme-li letištní ostrov Hulhulé a nově vzniklý ostrov.

Byly tu také vytvořeny další příležitosti pro rozvoj cestovního ruchu na Maledivách. Vznik ostrova si vyžádal nasypání umělé pevniny asi o 1 m více v porovnání s ostrovem, kde se rozprostírá hlavní město.

Zodpovědnost za rozvoj ostrova převzala společnost Hulhumale Development Corporation Ltd (HDC), založená 23. března 2005. HDC je nástupcem společnosti Hulhumale Development Unit (HDU), jež zodpovídala za vybudování základní struktury. HDC je ze 100 % vlastněna vládou Maledivské republiky.

Další rozvoj se tu uskutečnil na základě požadavků odboru bytové výstavby a rozvoje měst a Ministerstva výstavby a veřejných prací.

Nasypávání nynějšího, 188 ha velkého ostrova, začalo 1. října 1997 a skončilo v roce 2002. Postupně vznikala plocha země laguny Farukolhufushi - Hulhulé. Tímto způsobem vzniklo 45 % současné plochy ostrova a stálo to kolem 11 milionů amerických dolarů.

Nasypání zbývajících oblastí bylo posléze svěřeno belgické společnosti Dedging, Enviromental & Marine Engineering (DEME) a byl vytvořen společný podnik Joint Venture International Port Engineering and Management (IPEM) a Dredging International (DI), sesterský podnik DEME.

Celkem sem bylo navezeno dalších 4,6 miliónu m3 zeminy a byla provedena následná opatření k ochraně pobřeží. Na 50 m široké a 1600 m dlouhé spojovací hrázi k Hulhulé pracovala společnost DEME. Tyto stavby stály přibližně 21 miliónů US dolarů a byly dokončeny v červnu 2002.

Začátkem roku 2004 se přikročilo k budování základní infrastruktury ostrova, jež byla posléze i dokončena. Tyto práce zahrnovaly i vytvoření více než 12 km dlouhé silniční sítě.

V polovině roku 2004 žilo již na tomto nově vzniklém ostrově kolem 1000 lidí. První předávky nových bytů a domů osídlencům se uskutečnily 12. května 2004 za osobní účasti tehdejšího prezidenta Maledivské republiky Maumoona Abdula Gayooma.

Společnosti zabývající se službami - State Electric Company Limited a Male' Water & Sewerage Company, dostaly za úkol (podobně jako v samotném hlavním městě Malé) zabezpečit dodávky elektrické energie a vody.

Plánuje se, že první fáze výstavby bude dokončena do roku 2020 a tak vznikne nový životní prostor až pro 50 tisíc lidí.

Místo

Hulhumalé 4° 13' 9.9732" N, 73° 32' 41.766" E
Location

Maledivy na Facebooku