Jste zde

Domů » Maledivy

Gnaviyani Atol

Maledivský atol Gnaviyani a pobřeží

Gnaviyani Atol se nachází v těsné blízkosti Laamu Atolu v jižní části Malediv. Najdete ho mezi Seenu Atolem na jihu, a Gaaf Dhall a Gaaf Alifu Atoly na jihu. Gnaviyani leží asi 450 kilometrů od hlavního ostrova Malé. Hotelové resorty pro vaši dovolenou na ostrovech tohoto atolu bohužel nenajdete.

Pouze jeden ostrov tohoto pět kilometrů dlouhého a tři kilometry širokého atolu je obýván původními obyvateli Maledivy. Je to ostrov Fuvahmulah (místní název Fua Mulaku) s přibližně 10 tisíci obyvateli. S rozlohou okolo 7 km² je to jeden z největších ostrovů na Maledivách. Je zde dohromady 9 osad: (od severu): Dhadimago, Hōdhado, Mālegan, Dūndigan, Funādo, Miskimmago, Dhashokubai, Mādhado a Diguvāndo.

V dávné minulosti byl Fuvahmulah malý korálový atol, jehož jižní konec byl otevřen v místě zvaném Diyarehifaando. Uvnitř ostrova byla slaná laguna, která vytvářela přírodní přístav. Tam, na jižním konci, je bod známý jako Kudhuheraivali (Les malého ostrůvku), což naznačuje, že tam byl ve starověku samostatný malý ostrov.

Ale již před dávnou dobou byl kanál spojující lagunu s oceánem uzavřen masivními korálovými balvany. A tak je vnitřek ostrova nižší než jeho okraje. Vnitřní laguna ztratila svoji slanost a všechny zbytky jsou dnes dvě malá jezera, mokřady a bažinaté pole. Proto je Fuvahmulah malý atol, který byl uzavřen a vyplněn bahnem, stejně jako Nukutavake v centrálním Pacifiku.

Místo

Fuvahmulah 0° 17' 39.6024" S, 73° 25' 31.4364" E
Location

Maledivy na Facebooku