Jste zde

Domů » Maledivy

Fauna a flóra, 1. část

Fauna

Svět živočichů se na souostroví Maledivy liší v rámci jednotlivých ostrovů, a to v některých případech i docela hodně.

Zatímco na některých maledivských ostrovech žijí nejrozmanitější druhy hmyzu, na jiných ostrovech hmyz skoro neobjevíte. Zdaleka nejzajímavější živočichové Malediv však žijí ve vodě, i když také na souši milovníci přírody najdou celou řadu zajímavých tvorů.

Kaloň je pravděpodobně jediným druhem savce, který je na Maledivách druhem původním. Kaloni jsou příbuznými netopýrů a jde o nočního savce, který během dne spí. Na některých ostrovech žijí myši a krysy, které sem byly přivezeny na lodích.

Psi a kočky jsou i tady oblíbenými domácími zvířaty a žijí téměř výhradně na ostrovech obývaných domorodým obyvatelstvem. Ovšem spatříte je i na turistických ostrovech Malé, Gan anebo Hulhumalé.

Na každém maledivském ostrově žijí asijští domácí gekoni. Někteří turisté mohou být i poněkud znepokojeni, když zjistí, že se jim tato ještěrka prohání po jejich bungalovu. Pronikání gekonů do místních ubytovacích zařízení se ale nedá opravdu nijak zabránit, gekoni jsou přitom lidem naprosto neškodní a loví jen hmyz.

Z dalších druhů plazů žijí na Maledivách např. hadi Lycodon aulicus capucinus a slepýš, přičemž ten posledně jmenovaný ani hadem vlastně není. Nejsou jedovatí a před člověkem se ukrývají.

Uvidět hada na Maledivách je zvláštní událostí, a to zvláště proto, že nežijí na každém ostrově. Vzácným druhem plaza obývajícího Maledivy je krásná indická ještěrka lepoještěr pestrý.

Ze zástupců maledivského hmyzu jmenujme na tomto místě alespoň tzv. "papírové" vosy a komáry. Ti ovšem v žádném případě nepřenášejí malárii. K "domácím" druhům hmyzu zde patří i švábi, proti nimž tu také na všech ostrovech neustále všemožně bojují.

Na většině ostrovů žijí i docela velcí pavouci. Ti jsou ale i přes svou velikost vůči lidem naprosto neškodní a člověk je obvykle spatří pouze v případech, kdy zavítá do nějaké opravdu odlehlé části ostrova, kde je hodně rostlinstva. Pro ty, kteří nemají z pavouků strach, je jejich pozorování opravdu zajímavým zážitkem.

Na souostroví Maledivy žije také několik druhů mravenců a pár druhů brouků. Třeba nosorožíci tady na některých ostrovech působí značné škody na plantážích kokosových palem. I druhová rozmanitost motýlů, jichž zde žije nejméně sedmdesát druhů, je relativně velká.

Poměrně různorodý je na Maledivách život ptáků. Žijí tady korely, kukačky i papoušci alexandrové, což je jediný druh papoušků, který má původ na zdejších ostrovech. Spatříte tu i mnoho mořských ptáků, jako jsou např. racci, kteří využívají ostrovy k odpočinku na zemi, stejně jako sokoly a káňata. To jsou ptáci tažní, kteří si z Malediv udělali svou odpočinkovou zastávku.

Geografie: 

Místo

Hulhumalé 4° 12' 42.8544" N, 73° 32' 24.972" E
Location

Maledivy na Facebooku