Jste zde

Domů » Příroda

Životní prostředí

Maledivské korálové útesy

Celý svět dnes ví, jak závislé jsou Maledivy na svém přirozeném životním prostředí. Maledivský prezident, který provedl se svým kabinetem dokonce i podmořský průzkum, nově definoval vztah Maledivanů k životnímu prostředí. Stav životního prostředí přímo ovlivňuje všechny aspekty života na ostrovech. Ostrovy jsou chráněny doslova tisíci útesy, které musejí stále zůstat zachovány, aby toto jedinečné souostroví mohlo existovat i v budoucnosti.

Korálové útesy jsou živým společenstvím živočichů, které se potřebuje živit, aby se mohlo dále rozšiřovat. Místní obyvatelé potřebují zase ke své obživě mořské ryby a mohou děkovat kráse korálových útesů a ostrovů za přítomnost čilého cestovního ruchu. Nejdůležitější však na celé věci je, aby se jak místní obyvatelé, tak i návštěvníci na Maledivách chovali v tamějším krásném přírodním prostředí ohleduplně, aby Maledivy mohly být pořád jedním z nejkouzelnějších míst na Zemi.

Různá vládní nařízení byla přijata právě pro účely vybudování ochranných systémů k ochraně jinak bezbranných 1190 ostrovů Maledivského souostroví přirozeným způsobem. Důležité mořské oblasti byly v roce 1995 prohlášeny za oblasti chráněné zákonem. Také ohrožení vodní živočichové, jako např. žralok velrybí, želva, delfín anebo koráli, jsou nyní chráněni zákonem.

Hanifaru, laguna v zátoce na Baa Atolu, patří k těm nejnovějším "přírůstkům" do četné rodiny chráněných oblastí. Právě zde žijí na Maledivách žraloci ploutvoví, kteří se sem připlouvají nasytit obrovskými masami planktonu, jenž sem nažene voda, která vtéká do laguny.

Maledivské korálové útesy

Místo

Hanifaru, Baa Atol 5° 10' 21.7812" N, 73° 9' 9.3888" E
Location

Maledivy na Facebooku