Jste zde

Domů » Maledivy

Zajímavosti Malé

člun "dhoni"

Malé je jak město, tak i ostrov, najdete zde vlastní umělou pláž, plavecké bazény, historické památky i zajímavé panorama barevných "mrakodrapů". Kdysi to byl jen opravdu řídce obydlený ostrov, ovšem postupem doby se tu vyvinulo turistické centrum světové třídy s moderními zařízeními, školami, nemocnicemi a restauracemi.

Do hlavního města Malé se dostanete trajektem z letiště Hulhulé, čluny "dhoni" tu pendlují po celý den, doslova každých pár minut, a to za cenu pouze 1 USD nebo 10 maledivských rupií (Rufiyaas). Místní obyvatelé používají již po celá staletí místní loďky, které bývají velmi často přetíženy kýčovitými dekoracemi a jsou jakousi moderní variací oněch tradičních člunů.

Hukuru Miskiyy (v překladu něco jako Páteční mešita) s jemně zvrásněnými stěnami, skládanými z korálových bloků a s vnořeným balkonem, byla postavena roku 1656. Mulee Aage, dočasné prezidentské sídlo, bylo postaveno krátce před první světovou válkou a nabízí se odtud nádherný pohled právě na Páteční mešitu.

Islámské centrum pochází z roku 1984 a vede z něj krásné geometricky tvarované bílé schodiště k Velké mešitě. Sultánův park a Národní muzeum jsou umístěny ve stejném zařízení, kde je ještě muzeum s menšími sbírkami v originální, stromy obklopené budově.

Dalším zajímavým aspektem města je i pojmenování některých budov. Tyto názvy zahrnují označení týkající se kultury ostrova, jako třeba "Sea-Breeze" anebo "Sunshine Lodge", až po více méně výstřední variace jako "Forget-Me-Not" a "Always Happy House". Tato zajímavá pojmenování jsou zcela typická pro Maledivy a propůjčují procházce po městě jakýsi zábavný moment a současně poskytuje i určitou představu o mentalitě Maledivanů.

Raalhugandu, surfařský ráj hlavního města, a umělá pláž se nacházejí v jihovýchodní části města. Tato oblast se probouzí zejména v pozdních odpoledních a ve večerních hodinách, kdy sem vyrazí stovky obyvatel, aby si odpočinuli a chvíli pobyli na čerstvém mořském vzduchu.
Na Raalhugandu bylo postaveno také několik surfařských chat, kde přebývají místní surfaři, odkud pak pozorují kvalitu a sílu mořských vln. Můžete se tady na chvíli zastavit a pozorovat surfaře, jak obratně klouzají na svých prknech po vlnách.

Místo

Národní muzeum, Malé 4° 10' 37.9524" N, 73° 30' 38.0052" E
Location

Maledivy na Facebooku