Jste zde

Domů » Maledivy

Thaa Atol

Maledivský Thaa Atol a jeden z ostrůvků

Thaa Atol je často označován také jako Kolhumadulu Atol, rozkládá se u kanálu Maa-Kadu, mezi Dhaalu Atolem (Jižní Nilandhoo Atol) na severu a Laamu Atolem na jihu. Tento 72 kilometrů široký a 42 km dlouhý atol je asi 220 kilometrů od hlavního ostrova Malé a zabírá plochu asi 700 km2. Má zaoblený oválný tvar a skládá se ze 67 ostrovů.

Z toho 13 těchto ostrovů je obydlených a je domovem pro více než 7 000 maledivských obyvatel. Zbytek tvoří neobydlené ostrovy.
Ostrovy zatím v současné době nenabízejí návštěvníkům Malediv hotelové resorty k ubytování, na ostrově Elaa by měl však být v budoucnu vystaven resort s několika sty lůžky.

Obzvláště nápadné jsou na východě a na jihu úzké podlouhlé ostrovy a obrovský útes, který obklopuje téměř celý atol. Existuje pouze několik vstupů do vnitřku atolu, kde nejsou téměř žádné ostrůvky, velký počet mělkých útesů těsně pod povrchem ale hodně ztěžuje navigaci lodím.

Obzvláště severně od atolu položený Kudahuvadhoo Kandu je známý pro své zrádné proudy. To také zaznamenal kapitán lodě 1339 BRT z Londýna, která byla na cestě z ostrova Mauritius do indického města Kalkata, když najela na mělčinu útesu na jihu ostrova Kudahuvadhoo (Dhaalu Atol) a 3. srpna 1879 se potopila.
Dokonce i velké velryby zde občas uvíznou a jsou vyvrhnuty na souš.

Hlavním ostrovem je Veymandhoo. Nejlidnatější je Thimaranfushi, zatímco ostrovy Kibidhoo, Diyamigili a Buruni jsou se svými starověkými mešitami a buddhistickou stavbou pyramidového tvaru hawitta historicky nejzajímavější místa.
Oceánské vody okolo atolu jsou bohaté na ryby a na mnohých ostrovech fungují dokonce rybí farmy.

Geografie: 

Místo

Ostrov Veymandhoo 2° 11' 15.6804" N, 73° 5' 46.2264" E
Location

Maledivy na Facebooku