Jste zde

Domů » Maledivy

Svět zvířat a rostlin

Maledivy - černá ropucha

Svět živočichů a rostlin na souostroví Maledivy je poměrně jednotvárný. Pěstuje se tu více než 250 různých rostlinných druhů, ovšem zcela tu dominuje pěstování kokosových palem a keřů rodu scaevola. Pouze na několika ostrovech jsou k vidění pravé palmové plantáže, jinak tady roste všechno divoce.

Přesto se palmy pěstují a obhospodařují velmi pečlivě a intenzivně a doslova každá má taktéž svého majitele. Hodnota každého ostrůvku se i dnes ještě často poměřuje podle počtu kokosových palem. Na obydlených ostrovech se ale úspěšně pěstují i jiné užitečné rostliny, jako je chlebovník, papája anebo banány.

Svět zvířat nemají Maledivy, ostatně jako většina ostrovů v Indickém oceánu, nikterak druhově pestrý. Většina druhů zvířat tady žijících pravděpodobně pochází z Indie a přes Lakadivy se nakonec dostaly až na Maledivy.

Dříve zde žily jen dva druhy suchozemských savců a oba patří do rodu netopýrů. Z nich býval nejvíce zastoupen indický kaloň. Ostatní savci, jako třeba myši nebo potkani, se sem dostali mnohem později na lodích, jež zakotvily na pobřeží.

Ze zvířat zde dozajista potkáte velmi užitečné gekony i mnohem větší krásné ještěrky. Na Maledivách se usídlili dva známé druhy hadů, a sice jeden poddruh obvykle slepého hada a jeden druh "vlkozubého hada" (druh Lyccodon) - oba druhy jsou ale pro člověka neškodné.

Mezi obojživelníky je poměrně častá velká černá ropucha (Bufo melanosticus) a druh krátkohlavé žáby.

Svět hmyzu a pavouků je dosud prakticky neprozkoumán. Známý je druh malého štíra s bodcem a velká stonožka. Brouky nosorožíky objevíte na kokosových plantážích, kde někdy způsobují velké škody. Z létajícího hmyzu tady žije asi 67 druhů motýlů a velmi často se setkáte s tzv. papírovou vosou a s mnoha komáry.

Na Maledivách žije více než 110 druhů ptáků, z nichž pochopitelně převládají ptáci mořští. Často spatříte také indické domácí vrány patřící do rodu kukaček.

papoušků mají zastoupení alexandři malí, kteří jsou současně i jediným druhem papoušků na těchto ostrovech. Vrabec se na Maledivách objevil někdy před 10 lety a žije tady jen příležitostně. Celá řada stěhovavých ptáků se na ostrovech pravidelně zastavuje při svém tahu, a to včetně dravců, jako jsou sokoli anebo káňata.

Často jsou vidět na pobřeží nebo na útesech volavky, kterých tady žije 13 druhů. Volavky mangrovové a volavky chocholaté jsou vidět vzácněji. Na ostrovech se hojně vyskytují mořští racci a terejové, kteří zde také velmi často hnízdí. Velmi vzácně můžete zahlédnout i rybáka pohádkového.

Geografie: 

Místo

Maledivy 4° 11' 19.5288" N, 73° 26' 59.964" E
Location

Maledivy na Facebooku