Jste zde

Domů » Maledivy

Rybaření a cestovní ruch

Maledivy a jeden z druhů lovených ryb
Autor: r.gielen

Rybaření je bezesporu hlavním zdrojem získávání potravy na souostroví Maledivy pro místní obyvatele. Zaměstnává asi 20 % všech Maledivanů a odvětví rybolovu tak získává asi 15 % hrubého národního produktu.

Lodě často nejsou vybaveny vůbec žádným motorem a rybáři chytají ryby obvykle ještě s rybářským prutem. Tento typ rybolovu má jednu nepopiratelnou výhodu. Nedochází při něm totiž k žádnému zabíjení delfínů, kteří se na jiných místech zapletou do rybářských sítí a posléze uhynou.

Maledivy mají problémy s cizími plavidly, jež se věnují rybolovu v jejich vodách. Obrana těchto rybářů je ale velice sporná neboť tady nehlídají téměř žádné hlídkové čluny, které by mohly sledovat dění na přilehlém moři.

Kromě ryb se na ostrovech loví též langusty a mořské želvy, ale s příchodem turistického ruchu se poptávka po těchto úlovcích zvýšila tak dramaticky, že ta nejkrásnější místní želva byla téměř vyhubena. Ministr pro rybolov proto musel zakázat odchyt želv a mladých langust, čímž si pochopitelně vydobyl jen malé pochopení svých krajanů, kteří prohlašují, že je připravil o jejich zisky a obživu.

Také cestovní ruch se stává číslem jedna veškeré hospodářské činnosti na Maledivách. Po roce 1972, kdy zde bylo otevřeno to vůbec první turistické středisko s ubytováním, jich bylo k dnešnímu datu otevřeno ještě asi dalších 70. Asi polovina z nich je pronajata přímo Maledivskou republikou.

Většina turistů sem v současné době přilétá z evropských zemí, především z Německa, Francie a z Itálie. Maledivy se ale v současné době pokoušejí prorazit v tomto směru i na trhy asijské a australské. Cestovní ruch se stal číslem 1 devizových příjmů státu a podílí se přibližně na 20 % hrubého národního produktu.

Kromě toho se stále více a více místních obyvatel realizuje právě v tomto novém hospodářském odvětví. Mnoho místních řemeslníků zde prodává své vlastní tradiční výrobky a zlepšují si i tímto způsobem své životní podmínky. Příjmy z cestovního ruchu ale zcela určitě ovlivňují i tamní systém zdravotní péče a školství a dochází k jejich zlepšování a rozšiřování.

Geografie: 

Maledivy na Facebooku