Jste zde

Domů » Potápění

Podmořský svět, 4. část

Podmořský svět Malediv - barakudy

"Čističi" jim pečlivě prohledají celé tělo a zbaví je všech parazitů, které i s trochou ochranného slizu a s malými částečkami kůže spolknou. Velké ryby se tím zbaví nepříjemností a čističi se nasytí. Ti si dovolují být v tlamě a v žábrách ryb dravců dokonce i během plavání, neboť si jsou jisti, že se jim nic nestane.

V takovéto čistící stanici panuje všeobecné příměří a při delším pozorování si můžete povšimnout, že se tam tvoří pečlivě hlídané jakési čekací doby a neviditelná pohraniční území.

Na jiném místě by bezpochyby docházelo k okamžitým útokům ze strany dravců a byla by to ale věc naprosto normální, poněvadž jinak jsou korálové útesy místem neustálých srážek a bitev o holý život.

V jeskyních a pod skalními převisy rádi pobývají i třímetroví žraloci, stejně jako želvy a karety, které bývají často zabíjeny pro své krásné krunýře, ale dnes jsou již naštěstí přísně chráněné. Želví vejce jsou však stále na Maledivách považovány za vyslovenou pochoutku.

Na otevřeném moři často uvidíte až metr veliké ostnaté makrely a barakudy, které doslova strnule stojí ve vodě. Makrely koňohlavé a tuňáci vypadají na slunci jako by byly z leštěné oceli a společně zde loví menší ryby.

Svěží a barevný, tak se dá nejlépe popsat okraj korálového útesu a kam se dá poměrně pohodlně doplavat se šnorchlem. Korálové útesy jsou navzájem propojeny jednotlivými větvemi a je tu i mnoho malých jeskyní a výklenků, kde nalezla svůj poměrně bezpečný úkryt celá řada různých živočichů.

Lze často objevit opravdu nádherné mořské plže, humry a různobarevné korálové rybky a někdy můžete dokonce během vašeho šnorchlování vyplašit i místní chobotnici.

Tihle živočichové jsou "mistři převleků" a mají až neuvěřitelnou schopnost měnit tvar a barvu během několika sekund. Kdo to jednou zažil, ten na takovéto setkání dozajista po dlouhou dobu nezapomene.

Dokonce se vám tu může přihodit, že se setkáte i s dvoumetrovým žralokem bělonosým. Ale ani setkání s obrovským rojem ryb fuseliérů či s rybou "Napoleonem" s jejíma vykulenýma očima, tady není ničím neobvyklým.

Ve větších hloubkách, zejména v bohatých vodách u útesových kanálů, se často objevují velcí mořští okouni a šedí žraloci. Rejnoci – manty a žraloci velrybí jsou tu k vidění častěji.

Na otevřeném moři a u maledivských atolů se setkáte s rybáři velmi vyhledávanými rybami bonito, s makrelami, tuňáky a s velkými marliny (mečouni). Někdy uvidíte delfíny a s trochou štěstí dokonce i velryby.

Maledivy na Facebooku