Jste zde

Domů » Potápění

Podmořský svět, 3. část

Maledivy a podmořský svět

Mnoho útesových živočichů používá jistých specifických obranných zařízení jako obranu proti jiným mořským tvorům. Jsou to většinou malí krabi nebo mořští ježci a známé ryby - klauni, kteří spoléhají na tuto taktiku.

Průhledné krevety se svými sasankami, ale i velrybí žraloci, nalezly na korálovém útesu a v jeho bezprostředním okolí svůj domov.

Spatříte tu i opravdu velmi neobvyklé druhy ryb, jako je např. dlouhá tenká ryba trubkovitého tvaru, která umně využívá svého tvaru jako kamufláže proti útokům velkých ryb, a jenž se také v jediném okamžiku promění v rychlou střelu, aby polapila nějakou menší rybu.

Modrozeleně zbarvené papouščí ryby jsou často vidět při okusování korálů a odtud si také vydobyly svůj název. Jejich tlama má totiž tvar, který se podobá právě papouščímu zobáku.

Zmínění obyvatelé korálových útesů hrají rozhodující roli při vytváření korálového písku. Murény žijí v jeskyních a na lov vylézají ze svých úkrytů až navečer. V plné velikosti je však spatříte jen velmi zřídka, poněvadž jsou většinou zalezlé ve svých dírách a vystrkují odtud jen svou hlavu.

Nejsou obvykle tak agresivní, jak se o nich vypráví, ale v každém případě byste si od nich měli udržovat určitý odstup, protože jejich kousnutí se může hojit velmi dlouho a je velice bolestivé.

Když se podíváte pozorně, zjistíte, že jsou jejich hlavy nebo ústí ochranných děr a jeskyní posety malými krevetami nebo rybkami, tzv. čističi, kteří se starají o čistění kůže murén od různých parazitů.

Barevně vyparáděné jako zebry jsou také tamní ryby harlekýni a světle modré tečky mají na sobě paví ryby, též pravidelní obyvatelé korálových útesů. V mělkých vodách zastihnete i rejnoky, kteří tu čeří vodu a shánějí v písku potravu.

Ve velkých písečných zónách se pak vyskytují mořští úhoři, kteří z písku vysunou jen přední část svého těla a lapají mořským proudem unášený plankton a pak okamžitě znovu zmizí v písku.

Pozorný pozorovatel si určitě všimne i štíhlých ryb hlaváčů, kteří se pohybují u svých malých jeskyněk na mořském dně. Kdo se pozorně déle dívá, brzy zjistí, jaká symbióza tady všude panuje ve světě krevet a jiných spoluobyvatel korálových útesů.

Zvláště zajímavé místo pro pozorování představují jakési rybí "čisticí stanice", kde se shromažďují snad všechny druhy ryb, co na Maledivách žijí.

Spatříte tam dokonce i dravé ryby, jako jsou žraloci, kanicové nebo tuňáci. Všechny druhy ryb se občas musí zbavovat nejrůznějších otravných parazitů. Obvykle jen v klidu "stojí" na místě s otevřenou tlamou a žábrami před "čisticí stanicí" a čekají.

Místo

Maledivy 34° 48' 34.5816" N, 32° 23' 44.718" E
Location

Maledivy na Facebooku