Jste zde

Domů » Maledivy

Podmořský svět, 2. část

Maledivy - podmořský svět

Z některých pramenů se můžete dozvědět o částečném nebo i úplném poškození či zničení útesů. Toto velmi často působí tzv. trnová koruna, druh mořské hvězdice, která žije i kolem souostroví Maledivy, v posledních letech dokonce v nepřirozeně velkém počtu, a narušuje korálové útesy.

O důvodu tohoto zvýšeného výskytu a o dlouhodobých následcích panují různé názory. V okolí Austrálie způsobila tato hvězdice nesmírné škody a také Severní Malé Atol je silně ohrožen. Příkladem jsou např. domovské útesy u Nakatchafushi a Ihuru.

Bohužel v poslední době přispívají klimatické události, jako např. El Nino, ke globálnímu oteplování, což se nepochybně dotýká i mořské vody a ztěžuje život i obyvatelům korálových útesů. Schránky těchto živočichů jsou sice pevné a trvanlivé, ale reagují velmi citlivě na všechny druhy vlivů prostředí.

V současné době jsou zde již velmi zřetelně vidět rozsáhlá poškození korálových útesů kolem souostroví Maledivy, čehož si nelze nevšimnout ani při šnorchlování.

Korálové útesy tvoří ideální přirozené životní prostředí pro četné druhy ryby a bezobratlých živočichů. Mezi ty vůbec nejpestřejší druhy ryb žijící v korálovém útesu patří asi 30 cm dlouhé "císařské korálové ryby" druhu Acanthomorpha.

Přibližně stejné velikosti jsou šedé "doktorské ryby", se žlutým okrajem. Asi poloviční jsou pak barevné "motýlí ryby". Velmi hezké jsou černě a žlutě pruhované ryby rodu Heniochus, které mají delší hřbetní ploutev a vyskytují se tu ve velkých rojích.

Poněkud skrytěji tady žijí ryby ropušnice, jež vypadají jako list klátící se ve větru, a jež se vrtí tam a zpět, a proto jsou velmi těžko rozpoznatelné. Také mořští koníci, ďasové a mnoho druhů mořských plžů se vyskytuje ve zdejších korálových útesech.

Většina obyvatel korálových útesů jsou vysloveně potravní specialisté a jsou i tací, kteří jsou potravně závislí pouze na jednom druhu korálových polypů.

Jednotlivé stanovištní oblasti a množství tam žijících druhů jsou velmi odlišné a každý druh se hodí dokonale do svého ekosystému. Každý z těchto tvorů, kteří zde pospolu žijí, žije ve svém vlastním světě. Korálový útes je jako jejich stanoviště striktně rozdělen a dokonce i ten nejmenší kouteček je obsazen.

Některé druhy živočichů brání území jen několika málo centimetrů nebo dokonce jen prázdné ulity mořských plžů, zatímco jiné druhy doslova potulují po velmi rozsáhlé oblasti útesu a považují jej za svůj jediný domov, který pak také silně hájí proti všem vetřelcům.

Geografie: 

Místo

Nakatchafushi 4° 22' 5.5956" N, 73° 22' 15.528" E
Location

Maledivy na Facebooku