Jste zde

Domů » Maledivy

Podmořský svět, 1. část

Maledivy a potápění
Autor: r.gielen

Rozmanitý a opravdu fascinující svět pod mořskou hladinou u souostroví Maledivy je pravděpodobně jedním z mnoha důvodů, ne-li vůbec důvodem vůbec nejdůležitějším, proč strávit svou dovolenou na některém ze zdejších malých ostrůvků.

Obzvláště složitá struktura korálových útesů a jejich obyvatel jsou jistě jedním z nejkrásnějších a nejzajímavějších výtvorů přírody v moři.

Ať už se chcete nebo nechcete potápět, můžete se už jen při obyčejném šnorchlování na Maledivách hodně naučit z nepopsatelného kouzla podmořského světa.

Jen málo ekosystémů na pevnině, snad pouze tropické deštné lesy, nabízejí takové množství životních forem, jako právě korálový útes. Téměř nepředstavitelné barvy, úžasné vzory a tvary tu spatří všichni, kteří se poprvé ponoří do tohoto světa.

Pravděpodobně nejdůležitější mořští živočichové žijí u Malediv v korálových útesech rozmanitých druhů a forem, kteří vlastně tyto vápencové útvary vybudovali.

Drobní koráli žijící v mořské vodě produkují různé minerály a vápník, jemuž celé souostroví Maledivy vděčí za svou existenci. Asi 200 různých druhů těchto žahavců vytvořilo útesy kolem ostrovů.

Polyp z oněch vápencových korálů (jako jednotlivec) je jen několik milimetrů velký a žije po celý svůj život ve svém vápenatém kalíšku. Živí se zooplanktonem v mořské vodě a potravu přijímají jen v noci. Je to z toho důvodu, že přes den tudy proplouvá mnoho dravců.

Zvláštní vztah si během vývoje vybudovali koráli ke svým spolubydlícím, k symbiotickým zooxantelům. Tyto jednobuněčné řasy žijící ve tkáních korálového polypa odebírají prostřednictvím fotosyntézy oxid uhličitý z jeho nitra.

Polyp tak může izolovat a ukládat vápenec a postupně vytvářet korálový útes. Růst korálů je asi 2 - 10 cm za rok a je velmi závislý na přírodních podmínkách a na druhu korálů.

Kromě oněch stavitelů korálových útesů se zde vyskytují i červené korálové řasy. Tento obyvatel útesů potřebuje ke svému životu až překvapivě málo slunečního světla a tak se vyskytuje na tmavých místech, jako jsou různé výčnělky a převisy.

Na korálových útesech ale žije mnohem více nejrůznějších živočichů, najdete tu třeba houby, rohaté gorgonie, měkké koráli, mořská pera, křehké hvězdy, stejně jako vlasovité a kožnaté druhy korálů a taktéž mnoho bezobratlých živočichů.

Ti se nejraději usazují právě na útesu a významně přispívají k vytvoření životního prostředí na korálových útesech.

Maledivy a podmořský svět
Autor: r.gielen
Geografie: 

Místo

Rybářský přístav Malé 4° 10' 42.24" N, 73° 30' 58.0104" E
Location

Maledivy na Facebooku