Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Počasí

Modrá obloha nad Maledivami
Autor: Edgar Barany

Souostroví Maledivy v Indickém oceánu je známé tím, že nabízí prakticky po celý rok stejné podmínky pro trávení dovolené. Panuje zde vlhké tropické přímořské klima, příjemné teplo a teplota vody je téměř konstantní. Změny počasí se týkají spíše jen počtu slunečných dní a srážek.

Srážky a vítr jsou ovlivněny monzunem. Stejně jako na Seychelách a na ostrově Mauritius, se i na Maledivách rozlišují dva typy monzunů.
Jihozápadní monzun se projevuje od dubna do října, severovýchodní monzun ovlivňuje počasí od listopadu do března.

Nejteplejšími měsíci jsou duben a květen. Nejchladnější období je od července do února. Je třeba si uvědomit, že průměrný rozdíl mezi nejteplejšími (31ºC) a nejstudenějšími (29ºC) měsíci činí pouhé dva stupně.
Vzdušná vlhkost přesahuje po celý rok 80 %, na Maledivách tak bývá velké parno. Mokré ručníky a plavky vám budou schnout neuvěřitelně dlouho.

Nejméně srážek spadne v únoru a březnu (průměrně 1 den v měsíci) a nejvíce zase v červnu (17 dní) a červenci (14 dnů).
Z uvedených hodnot by se dalo vyvodit, že nejlepší doba pro dovolenou na souostroví Maledivy je ta, kdy spadne nejméně srážek, tedy od listopadu do května. Toto doporučení ale není nutné brát vážně.

Srážky totiž netrvají moc dlouho, ale o to jsou silnější. V prosinci lze počítat se silnými dešti a s nimi souvisejícími větry. Na Maledivách se neprojevují cyklóny známé třeba na Mauritiu, jelikož ostrovy se nenacházejí v pásmu, kde cyklóny vznikají.

Maledivy na Facebooku