Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Peníze a nakupování

Maledivská bankovka

Oficiální měnou na souostroví Maledivy je maledivská rupie - rufiyaa (RF), která má 100 laari. Neoficiální platba se ovšem běžně uskutečňuje v amerických dolarech. Jako způsob platby slouží kromě hotovosti dolarové cestovní šeky a kreditní karty. Člověk by si také měl nechat pár drobných dolarových bankovek na spropitné na letišti nebo na ostrově.

Na hotelových ostrovech je jen opravdu zřídka zapotřebí hotových peněz, zpravidla stačí podepsat šeky, které jsou pak vypláceny jednou za týden nebo na konci prázdnin najednou. Euro je také přijímáno na mnoha ostrovech, často ale v horším kurzu (cca 1 € = 17,20 ruffias, 1 USD = 12,80 ruffias). Domácí měna se nesmí dovážet ani vyvážet.

Ceny na hotelových ostrovech jsou dvakrát takové, jako v hlavním městě Malé. Proto je lepší s nějakými většími nákupy počkat až do návštěvy města, kde to samé zboží nakoupíte za mnohem méně.

Cigarety jsou na ostrovech Maledivy levnější, ale kromě obvyklého bezcelního duty-free zboží je zde toho jen málo k nakupování. Celní předpisy by měly být v každém případě dodržovány, protože celní úředníci jsou na Maledivách velmi přísní. Třeba sladkosti, jako například čokoláda, byste si měli určitě přivézt už z domova, protože jsou tu velmi drahé.

Měli byste také vzít na vědomí, že dovoz korálů a želvoviny je do evropských zemí zakázán.
Pátek je na Maledivách volným dnem, a proto má většina obchodů tento den zavřeno. Je třeba také poznamenat, že může dojít ke změnám v otevírací době obchodů během postního měsíce ramadánu.

Maledivy - mince
Město - Malé

Maledivy na Facebooku