Jste zde

Domů » Maledivy

Ostrov snů, 1. část

Maledivy - podmořský svět

Jak najít svůj ostrov snů? Tato otázka bývá pokládána velmi často. Neexistuje žádná správná odpověď, která by uspokojila všechny takovéto tazatele a dozajista nikdy existovat nebude. Ale pokusme se tedy, alespoň podle některých osobních kritérií, poněkud zúžit výběr. Tato kritéria si můžete stanovit pouze vy sami, protože každý má trochu jinou představu o své dovolené.

Následující úvahy proto mohou být velice užitečné při výběru ostrova. Je samozřejmě obtížné, aby vaše první dovolená na souostroví Maledivy zcela naplnila všechny následující body, ovšem bude to pro vás bezesporu přece jen jakási malá pomoc.

Je tu i jistý předpoklad, že máte jasno alespoň v tom, co taková návštěva ostrovů v Indickém oceánu alespoň v hrubých rysech může představovat a že výlet na Maledivy není jen pobyt v příslovečné "zlaté kleci" v různých variacích na kouzelném ostrově a skákání do vody. Měli byste též každopádně nejprve zvážit, že ne na všech ostrovech se dá koupat, anebo je to možné pouze za tamním korálovým útesem.

Totéž platí i pro vodní sporty. Jen na okraj je dobré podotknout, že většina ostrovů s hotely se řadí do té vysloveně luxusní kategorie s velkým bazénem, s několika restauracemi a s bohatým animačním programem, jako jsou denní diskotéky a podobné ostrovní radovánky.

Z roku na rok se bohužel se stává stále důležitějším tématem finanční dostupnost dovolené na Maledivách. Určitě byste měli nejprve uvážit, co chcete vlastně na ostrovech konkrétně dělat a přizpůsobit si tomu vlastní rozpočet. Je také velmi rozumné počítat s dalšími dodatečnými náklady, jež se nám na této exotické dovolené mohou nenadále naskytnout.

Chcete-li se potápět nebo šnorchlovat, pak je dobré vybrat si k vašemu pobytu nějaký kruhový ostrůvek s blízkým útesem, což jsou např. Fesdu, Bathala nebo Ellaidhoo. Tyto ostrůvky se jen zřídka nacházejí u vnějšího útesu. Pro milovníky šnorchlování je pak útes obvykle snadno dosažitelný a je blízko k ostrovu. Pro potápěče bývají k dispozici opravdu skvostné potápěčské lokality v okolí ostrůvků, což je pro tento druh sportu velmi důležité.

Chcete-li se jen koupat nebo se věnovat různým vodním sportům, můžete si vybrat nějaký ostrůvek, jenž má tvar srpku měsíce, a kde bývá blízký korálový útes pouze na jedné straně. Jsou to třeba ostrůvky Nakatchafushi, Maayafushi, Angaga či Machchafushi. Tyto ostrovy mají obvykle velkou lagunu a vhodnou hloubku pro všechny druhy vodních sportů, jako je jachting, windsurfing nebo vodní lyžování.

Geografie: 

Místo

Ostrov Maayafushi 4° 4' 28.6284" N, 72° 53' 18.78" E
Location

Maledivy na Facebooku