Jste zde

Domů » Maledivy

Obyvatelstvo

Obyvatelé části Malediv
Autor: Hani Amir

Počet obyvatel 202 obydlených ostrovů Malediv se pohybuje kolem více než 300 tisíc a z tohoto počtu žije asi 120 000 lidí v maledivském hlavním městě Malé. Druhý největší počet obyvatel má jižní ostrov Hithadhoo v Addu Atolu (Seenu), kde trvale žije asi 10 tisíc obyvatel. V průměru pak žije v každé maledivské obci několik set obyvatel. Název obcí i názvy ostrovů jsou identické, Maledivané žádný termín "vesnice" ve slovníku nemají, ale pouze obydlené ostrovy. Ty se tu označují pojmem "ra".

Vzhledem k podstatnému celkovému zlepšení zdravotní péče v posledních letech klesla podstatným způsobem do té doby vysoká úmrtnost a v současnosti patří Maledivy mezi země s vůbec nejvyšší porodností na světě. Původ Maledivanů, kteří si říkají také dhivehi, je stále ještě poněkud nejasný. Prvními obyvateli tu byli pravděpodobně Sinhálci ze severní Indie a později se tady usadili také Arabové a Afričané.

Život na ostrovech mimo hlavní město Malé je poměrně monotónní. Panuje zde jen malý kontakt mezi obyvateli různých ostrovů, které často od sebe dělí desítky kilometrů od jednoho atolu ke druhému. Každý ostrov je současně i jednou jedinou vesnicí. K ubytování jsou turistům v těchto místech často určeny jen jednoduché chaty postavené z kameniva korálových útesů a se střechami z palmových listů a z vlnitého plechu.

Každodennímu životu na ostrovech dominuje jednoznačně rybolov. Muži bývají často na dlouhých cestách na svých plachetnicích v lovištích ryb. Své úlovky rybáři nejčastěji prodávají na trhu, takže se s nimi nepochybně setkáte i v samotném hlavním městě republiky Maledivy. To je také ten nejpravděpodobnější důvod, proč na ostatních ostrovech spatříte tak málo mužů, ale zato o to více ženy.

Maledivané se ve stáří dožívají průměrného věku jen 50 až 60 let. Vnější vzhled Maledivanů velmi často klame a tito lidé mohou vypadat starší, než ve skutečnosti jsou. Manželství a rodinu zakládají místní obyvatelé již ve velmi raném věku. Průměrná rodina se skládá ze 7 osob a děti tady mají jako své vlastní zabezpečení ve stáří, poněvadž státní zabezpečení v podobě důchodu tu naprosto chybí.

Maledivané mohou mít, plně v intencích islámu, až čtyři manželky současně. Ovšem v praktickém životě se takovýto způsob života moc nepraktikuje, protože na něj často nedostačuje příjem. Rozvod je tu pro muže velmi snadný. Těm stačí, když jen třikrát prohlásí: "Zavrhuji tě!" Žena musí naopak uvést velmi silné argumenty, aby jí byl rozvod manželství umožněn. Tento pro nás neobvyklý způsob rozvodového řízení vede k tomu, že na Maledivách je patrně nejvyšší rozvodovost na světě.

Geografie: 

Místo

Přístav v Malé 4° 10' 12.126" N, 73° 30' 12.744" E
Location

Maledivy na Facebooku