Jste zde

Domů » Turistické zajímavosti

Místní život na ostrovech

Maledivy - holhuashi

Pokud se chcete dozvědět něco bližšího o každodenním životě na Maledivách, měli byste se vypravit na některý z obydlených ostrovů. Některé ostrovy jsou velmi moderní a objevíte tam světle natřené domy a také přístav. Jsou tam také klidné rybářské vesničky se spoustou palem poskytujících stín, s houpačkami a tradičními dřevěnými holhuashi.

Holhuashi jsou jakousi ostrovní verzí vyhlídkových pavilonů, postavených z dutých kmenů stromů. Jsou dohromady propojeny a tvoří tak velkou lavici k posezení, jsou často chráněny slaměnou střechou. Často stávají tyto pavilony přímo na plážích, kde kotví i čluny. Právě na takových místech se po práci shromažďují místní ostrované, kde si vyměňují různé zprávy a novinky. Vyprávějí si zde různé příběhy, hrají karty a poslouchají rádio.

Většina obyvatel ostrova se živí rybolovem, zemědělstvím nebo pracemi spojenými se zpracováním ryb. Někteří ale opouštějí ostrovy, aby se věnovali cestovnímu ruchu a obchodu.
Na některých ostrovech si můžete zakoupit typické výrobky místních uměleckých řemesel.

Podle typických ostrovních zvyklostí tady kočí práce v pozdních odpoledních hodinách a potom následuje každodenní sprcha nebo koupání. Pak převléknou ostrované svoje děti do čistého oblečení a jdou na procházku, na návštěvu přátel anebo příbuzných. Lidé si s sebou berou malé misky s domácím kari nebo si udělají chviličku čas na malý odpočinek na pláži a v pozdním slunečném odpoledni sledují, jak si jejich děti hrají.

Maledivy na Facebooku