Jste zde

Domů » Maledivy

Meerufenfushi

Ostrov Meerufenfushi

Ostrov Meerufenfushi (nebo jen také krátce Meeru) je 1,2 km dlouhý a 450 m široký ostrov, který je součástí Severního Malé Atolu (se správou na atolu Kaafu) na Maledivách. Meeru se nachází asi 40 km severně od letiště a hlavního města Malé. Doba transferu z Malé na Meeru činí přibližně 50 minut rychlým člunem a 15 minut hydroplánem.

Název ostrova Meerufenfushi znamená v místní řeči "Sladkovodní ostrov", je jedním z nejstarších hotelových ostrovů na Maledivských ostrovech a zároveň jedním ze čtyř největších turistických středisek.
Ostrov patří k tzv. turistickým ostrovům a může sem zajet opravdu každý. Jižním směrem leží v bezprostřední blízkosti ostrov Dhiffushi (Kaafu Atol), ostrov obydlený domorodými Maledivci, tzv. local island, jenž ale může být navštěvován turisty pouze v rámci organizovaných výletů.

Hotelový komplex byl postaven na Meeru v roce 1978 a roku 1996 tady začali s rozsáhlými renovacemi. Dvě hotelové oblasti disponují celkem 271 pokoji. Jejich označení je Meeru Island Resort a Meeru Village. Narazíte tu na různé typy bungalovů, vodní vily s jacuzzi, 2 svatební apartmá postavená ve skandinávském stylu a pak také na ty nejjednodušší kategorie standardních pokojů.

Na tomhle ostrově nehledejte žádné asfaltové silnice. Cesty spojující severní a jižní části ostrova, stejně jako západní a východní, jsou vesměs tvořeny více či méně ztvrdlým korálovým pískem. Na ostrově stejně jezdí jen velmi málo vozidel.

Ve středu ostrova je k vidění velký dieselový generátor, který zajišťuje dodávku energie v rámci celého ostrova. Vyrobená elektrická energie se používá mimo jiné pro odsolování mořské vody a pro získávání pitné vody. V dřívějších dobách se získávala sladká voda k pití a voda užitková pouze pomocí čerpadel ze země.

Z ostrova Meeru se dají podnikat i výlety: Dvakrát denně připlouvá k domovskému korálovému útesu, asi 1 km od ostrova, člun, s nímž se lze přeplavit na jiná místa a podnikat celodenní výlety do města Malé či výpravy za potápěním. Při výletech na člunech můžete také pozorovat delfíny.

Vegetaci na ostrově tvoří zejména husté porosty kokosové palmy, banánovníků, chlebovníků a některých dalších listnatých stromů různých druhů.
Na ostrově žije i několik druhů živočichů. Jmenujme alespoň volavky, netopýry, ještěrky, pavouky a hady. Moře kolem ostrova je domovem rozmanitých volně žijících živočichů. Ve vodě a dokonce i u pláže lze pozorovat malé černé útesové žraloky, různé druhy rejnoků, ostnaté rejnoky a nejrůznější ryby.

Ostrov Meerufenfushi - pláž

Místo

Meerufenfushi 4° 27' 11.5164" N, 73° 43' 3.0576" E
Location

Maledivy na Facebooku