Jste zde

Domů » Maledivy

Maledivské atoly

Maledivy a jeden z atolů

Maledivy se skládají celkem z 26 přírodních atolů. Atol je druh ostrova, který se skládá z korálových útesů, které obklopují mořskou lagunu. Výraz atol je odvozen z maledivského slova atolhu, jež proniklo do Evropy v 17. století díky Francouzům.

Maledivy patří k nejmladším geologickým formacím na zemi, vznikly přibližně před 16 000 až 18 000 lety. Ještě nedávno se lidé domnívali, že atoly se objevily díky poklesu mořské hladiny. Novější studie vycházejí z toho, že se na vulkanickém pohoří, které vzniklo před několika miliony lety, usadily korálové polypy, v průběhu mnoha let vytvořily obrovskou horu a nakonec se objevily nad mořskou hladinou.

I když atoly s četnými útesy vypadají velmi hezky, jsou Maledivy ohroženy více než kdy jindy. Korálový kámen je používán ke stavbě domů a korály jsou poškozovány i v důsledku cestovního ruchu. Čluny přistávají u atolů a lidé si ulamují kusy korálů, aby si je na památku odvezli domů. Vznikají tak obrovské přírodní škody.

Velmi těžce poznamenal Maledivy rok 1998. V důsledku jevu El Niño došlo k oteplení oceánu až na 35ºC, a proto korály postihla vážná choroba. Přibližně 70 % korálů zahynulo, především těsně pod vodní hladinou. Tím vším velmi trpěly i ryby. Dnes už tedy neuvidíte tak krásné podvodní scenérie jako před rokem 1998.

Pro příklad uvádíme informace o několika atolech. Felidhoo Atol se skládá z 19 neobydlených, 5 obydlených a 2 turistických ostrovů. Celkem na nich žije 1500 obyvatel, z toho 300 na hlavním ostrově Felidhoo a o něco více na sousedním ostrově Keyodhoo, který je tím pádem největší obcí celého atolu. Součástí tohoto atolu jsou východní ostrovy Malediv ‒ Foththeyo a Bodufushi. Atol si oblíbili především potápěči, jelikož jižní útes Vattaru je pro potápění přímo ideálná. Turistické ostrovy se jmenují Alimatha a Diggiri.

Vattaru Atol / Meemu Atol je útesem Vattaru oddělen od atolu Vaavu. Z 35 ostrovů je obydleno jen 9, přičemž celá severozápadní strana je neosídlená. Obyvatelé žijí v malých společenstvích o maximálně 100 lidech, a uchovávají si tak své tradice. Hlavní ostrov Muli je centrem rybolovu, na ostrovech Kolhufushi a Mulaku se pěstují jamy (druh kořenové zeleniny). Na ostrově Dhiggaru je speciální čajovna, ve které obsluhují ženy, i když běžně bývá tato práce doménou mužů.

Thaa Atol s hlavním ostrovem Veymandhoo se skládá z 54 neobydlených a 13 obydlených ostrovů, na kterých žije přibližně 7200 obyvatel. Kanál Maa-Kadu jej odděluje od atolů Meemu a Dhaal. Na atol se lze dopravit jen s velkými obtížemi, jelikož okolní moře je plné podvodních útesů.

Laamu Atol je 26 km širokým kanálem Hadhoo-Kadu oddělen od atolu Thaa. Skládá ze 75 neobydlených a 12 obydlených ostrovů, turistické ostrovy nemá žádné. Na ostrově žije 7300 obyvatel, jeho hlavní město se jmenuje Hithadhoo. Lidé se živí především rybolovem. Hlavní zajímavostí ostrova jsou archeologická naleziště na ostrovech Hithadhoo, Maabaidhoo,Gaadhoo, Gan(Gamu) a Isdhoo.

Geografie: 

Místo

Ostrov Veymandhoo 2° 22' 0.0012" N, 73° 7' 0.0012" E
Location

Maledivy na Facebooku