Jste zde

Domů » Maledivy » Jižní Malé Atol

Jižní Malé Atol

Jižní Malé Atol

Jižní Malé Atol tvoří spolu se Severním Malé Atolem jeden Malé Atol, který je také označován jako Kaafu Atol. Malé Atol se nachází uprostřed ostrovní skupiny souostroví, Severní Malé Atol je od ostatních atolů oddělen čtyři kilometry širokým kanálem Vadhoo. Tento kanál má maximální hloubku 1880 metrů a díky některým silným proudům je populární oblastí pro potápění na Maledivách.

Jižní Malé Atol se rozkládá mezi atolem Vaavu na severu, atolem Ari na západě a Severním Malé Atolem na severu. Skládá se z 32 maledivských ostrovů v Indickém oceánu a má rozlohu asi 20 x 35 kilometrů. Celkem 17 ze všech těchto ostrovů je využíváno jako turistické resorty a jen 3 jsou obývané místními: Maafushi jako hlavní ostrov, pak Gulhi a Guraidhoo.

Mezi ostrovy atolu Jižní Malé patří například Biyadoo s bujnou flórou, ostrov Cocoa Island s exkluzivním hotelovým zařízením, ostrov Olhuveli s mnoha dobrými příležitostmi k potápění a šnorchlování nebo také ostrov Rihiveli s mimořádně atraktivními plážemi. Indický oceán kolem tohoto atolu je obzvláště oblíbený u potápěčů, kteří chtějí při potápěčské výletě poznat hodně velkých ryb v jejich přirozeném prostředí. Tak můžete spatřit třeba rejnoky, mantu nebo dokonce neslavné žraloky.

Další rozšíření tohoto atolu je možné už jen stěží, protože nejsou k dispozici žádné vhodné ostrovy a stávající turistické resorty již dosáhly své kapacity. Transfery na atol Jižní Malé jsou převážně motorovým člunem (dhoni) nebo rychlým člunem. Vzhledem k různým vzdálenostem (nejkratší 8 kilometrů, nejdelší 41 km) od letiště nebo od města Malé, se doba transferu velmi liší, a to od méně než 1 hodina až po několik hodin.

Geografie: 

Místo

Ostrov Maafushi 3° 56' 34.062" N, 73° 29' 27.6036" E
Location

Maledivy na Facebooku