Jste zde

Domů » Maledivy

Hulhumalé, 2. část

Hulhumalé a mešita
Autor: notgood

Na rozdíl od struktury hlavního města Malé se v případě rozvoje Hulhumalé přísně hledí i na rovnováhu mezi obytnou a průmyslovou zónou. A tak se zde počítá s vytvořením samostatných úseků k bydlení, obchodů, vzdělávacích institucí, průmyslových ploch a též s nemocnicí i s lékařskou fakultou.

Plánuje se též vybudování rozsáhlých zelených ploch a oblastí pro správu města. Jedna ze dvou mešit, s nimiž se na ostrově počítá, je již úplně dokončena.

Zvláštní pozornost byla věnována vytvoření dostupného bydlení a podpoře sociálního bydlení. První část této výstavby byla z velké části vybrána na základě losování, při němž byl ten největší důraz kladen na nejrůznější sociální kritéria.

Získání místa na Hulhumalé se provádí v prvním kole formou odprodeje jednotlivcům nebo společnostem a ve druhém kole pak dlouhodobými pronájmy. Tímto způsobem sem chtějí přitáhnout zájem investorů k financování například staveb nových hotelů na plážích.

Na celkové ploše 12.327 m2 tu má vzniknout obrovské nákupní centrum, největší a nejlepší na Maledivách. Nákupní centrum bude pronajato na dobu 25 let.

Je naplánováno vytvoření přístavu v laguně o rozloze 140.000 m2 a vytvoření "pevné země" o ploše 40.000 m2. Tyto stavby budou pronajaty na dobu 25 let.

Dalšími naplánovanými stavbami jsou hotel s 80 lůžky, kotviště a přístaviště lodí pro nejméně 60 jachet a člunů pro vodní safari, jakož i s tím vším související a nezbytnou infrastrukturu, jako jsou čerpací stanice, dodávky vody, kanalizace a obchody.

Výběrová řízení začala oficiálně v listopadu 2008, ale ke dni 22. prosince 2008 byla celá akce přerušena a dvě společnosti dokonce i získaly zadávací dokumentaci, ale nedostaly žádnou nabídku na vybudování přístavu.

Na jižním okraji byla vymezena plocha o celkové výměře 144.000 m2 pro firmu HDC k výstavbě průmyslové zóny. Využití půdy by mělo být rozděleno do čtyř zón.

Zóna 1 je určena pro rybářský průmysl a další potravinářská odvětví, v zóně 2 mají být vybudovány sklady a lehký průmysl, v zóně 3 mají vzniknout řemeslné dílny, truhlárny a podobně. Zóna 4 byla vyčleněna pro činnosti, při nichž vzniká větší hluk.

S dokončením první fáze se počítá někdy kolem roku 2020, 2. fáze je naplánována dosud jen rámcově. V této fázi se počítá s vyzískáním dalších 204 hektarů pevné půdy na severním konci ostrova Hulhumalé. Tato oblast zahrnuje i dnešní ostrov Farukolhufushi.

Plánuje se také rozšíření ostrova Hulhulé s mezinárodním letištěm Malé. Tím by se tento "letištní ostrov" rozšířil o dalších 305 ha.

Místo

Mešita, Hulhumalé 4° 12' 36.6336" N, 73° 32' 11.2704" E
Location

Maledivy na Facebooku