Jste zde

Domů » Maledivy » Dhaalu Atol

Dhaalu Atol

Dhaalu Atol - pláž na jednom z ostrůvků
Autor: warrenski

Jižní Nilandhe Atol, Nilande Atol Jih nebo také Dhaalu Atol je jedním z atolů na souostroví Maledivy. Shoduje se s přírodním atolem stejného jména. Od východu na západ má šířku 23 km a od severu k jihu délku 38 km. Na celkem 56 ostrovech, z nichž je sedm ostrovů obydlených, žije celkový počet obyvatel kolem necelých 7 tisíc. Hlavním ostrovem je Kudahuvadhoo se stejnojmenným městem, který se nachází v jižním cípu atolu.

Obyvatelé atolu se proslavili svým kamenickým uměním, ještě dnes najdete na jeho ostrovech mnoho mešit. Dnes jsou obyvatelé ostrovů Hulhudheli a Rinbudhoo (Rimbudu) známí hlavně díky ozdobám z černých korálů, které prodávají turistům na trzích.

Dříve obydlený ostrov Gemendhoo na východním okraji Dhaalu Atolu je obklopen dlouhou řadou 11 neobydlených ostrovů. Trasa z Bulhalafushi do Naibukaloabodufushi prochází těmito ostrovy a může být ovlivněna odlivem, kdy je pěšky průchozí.

Některé ostrovy v tomto atolu mají ještě pozůstatky z období buddhismu, ale žádné z nich ještě nebyly zcela odkryty. Na neobydleném ostrově Maadheli se nacházejí zříceniny, které dosud nebyly prozkoumány, protože vláda odmítla archeologické vykopávky. Tajemné mohyly, známé jako "hawitta", se nacházejí na Kudahuvadhoo.

Atol byl otevřen cestovnímu ruchu v roce 1998 a brzy se stal populárním místem zejména pro potápěče. Ostrov Gemendhoo byl opuštěn v roce 2005, kdy tsunami zcela zničilo všechny budovy.

Ostrůvky Dhaalu Atolu - okolní podmořský život
Autor: warrenski
Geografie: 

Místo

Kudahuvadhoo 2° 40' 30.0036" N, 72° 53' 38.5368" E
Location

Maledivy na Facebooku