Jste zde

Domů » Maledivy

Cestování na Maledivy

Ostrov Hulhulé - přistávací dráha

Maledivy jsou sice ve spojitosti se svojí zeměpisnou polohou poněkud izolovány, ale není vůbec žádným problémem dostat se na ostrovy letecky z jakéhokoliv místa v jihovýchodní Asii, Středního východu nebo z Evropy.

Pokud vaše letadlo proletí mraky, objeví se pod vámi smaragdově zelené ostrovy a už to samo o sobě je velmi vzrušujícím zážitkem. Umístění vzletové a přistávací dráhy na ostrově Hulhulé je nádherné, dráha vede souběžně s pobřežím (samozřejmě v dostatečné a bezpečné vzdálenosti), ovšem je to opravdový adrenalinový zážitek, když zapochybujete, zda letadlo nepřistane ve vodě.

Mezinárodní letiště je vzdáleno pouhých patnáct minut od hlavního města Malé. Letiště je malé, ale je dobře zařízené s obchůdky se suvenýry a duty-free obchody, restauracemi, zdravotnickými zařízeními, bankami a poštami.
Z města se dostanete na letiště a zpět místními loděmi dhoni, vyplouvajícími každých patnáct minut mezi ostrovy. Na ostrově s letištěm stojí pětihvězdičkový stejnojmenný hotel Hulhule.

Pokud plánujete cestu na Maledivy, je to skvělá šance k letních šatů a šortek, které si při chladnějším počasí u nás moc neužijete. Vzhledem ke stálým vysokým teplotám a pořád svítícímu sluníčku nosí na sobě jak domácí obyvatelé, tak i turisté, převážně oděvy z lehčích materiálů. Trička, bavlněné šaty, sukně a šortky poskytují v panujícím podnebí bezesporu ten nejlepší způsob ošacení. Ideální obuv pak představují sandály a žabky.

Pokud si balíte jen nějaké ležérní oblečení, vemte v úvahu i jestli nebudete potřebovat i vhodné oblečení k večeři v hotelu.
Krém na opalování, repelent a klobouk, to jsou další věci potřebné pro příjemnou dovolenou, ale tyto drobnosti si koneckonců můžete zakoupit kdykoliv v příslušném turistickém středisku, v Malé nebo v jeho okolí.

Turistům bývají při vstupu na ostrovy vydány 30-ti denní víza. Platný cestovní pas je naprostou nutností. Další typy víz pak můžete obdržet při příjezdu na imigračním úřadě v Malé.
Dovoz zbraní, drog, pornografických materiálů nebo obrazů Boha není na Maledivy povolen. Dále sem turisté nesmějí dovážet psy, prasata, ani vepřové maso.

Alkohol a vepřové produkty jsou k dispozici pouze v rámci speciální licence na "dovolenkových" ostrovech. Zakázané předměty a výrobky (např. alkohol), které jsou dováženy cestujícími na ostrovy, budou po poskytnutí celní záruky zabaveny a vráceny až při odjezdu.

Návštěvníci, kteří pocházejí ze zemí, kde hrozí infekční onemocnění žlutou zimnicí a cholerou, musí předložit příslušné potvrzení o očkování, a to ihned při příjezdu.
Úřadovna společnosti Maledivské propagace cestovního ruchu (Maldives Tourism Promotion Board - MTPB) je k dispozici příchozím turistům v terminálu letiště a zde lze i vznést jakékoliv případné dotazy nebo získat příslušné informace. U pultu pak najdete i mnoho volných brožurek v různých světových jazycích.

Geografie: 

Místo

Hulhulé 4° 11' 6.6408" N, 73° 31' 41.8224" E
Location

Maledivy na Facebooku