Jste zde

Domů » Maledivy

Aarah

Maledivský ostrov Aarah

Aarah (také Aramh) je maledivský ostrov v atolu Severní Malé Atol, administrativně patří do správní oblasti Kaafu. Ve srovnání s ostatními maledivskými ostrovy je "specialitou", protože neslouží jako turistický ostrov, ale jako rezidenční ostrov.

Ostrov o rozměrech přibližně 200 × 300 metrů se nachází v jižní části atolu, cca 6 km severně od hlavního ostrova Malé. Sousedními ostrovy jsou Kurumba (Vihamanaafushi) na východě, Feydhoofinolhu na jihozápadě a Bandos a Kudabandos na severu.

Na tomto maledivském ostrově se nachází prázdninová rezidence bývalého maledivského prezidenta Maumoona Abdula Gayooma (vládl v letech 1978 - 2008), který si toto zařízení nechal postavit pro sebe a svou rodinu za časů své vlády.

Aarah má mezi maledivskou populací velmi kontroverzní postavení, protože mnozí Maledivané jsou toho názoru, že z důvodů obecného nedostatku příležitostí k bydlení by bývalý prezident neměl mít právo vlastnit jen sám se svou rodinou celý ostrov, resp. bydlet v lukrativní lokalitě v blízkosti hlavního města, a to ještě jen využívat zmíněný palác jako vedlejší bydlení.

Prezident Gayoom má totiž v držení ještě další a novou luxusní úřední rezidenci (Theemuge), kterou si nechal vybudovat přímo ve městě Malé. Aarah je označován mnoha kritiky prezidenta jako jednoznačný příklad jeho vlastního obohacování a plýtvání státních prostředků.

Prezident Mohamed Nasheed, který se stal Gayoomovým nástupcem, se tak díky protestům obyvatel vzdal využívání ostrova Aramh jako prezidentské rezidence. Od té doby se ostrov stal především místem konání různých místních kulturních festivalů, a je tak přístupný spíše obyvatele ostrovů než pro turisty.

Pláž maledivského ostrova Aarah

Místo

Ostrov Aarah 4° 13' 48.5292" N, 73° 29' 44.7504" E
Location

Maledivy na Facebooku