Jste zde

Domů » Maledivy

Vaavu Atol

Maledivský Vaavu Atol a jeden z ostrůvků

Atol Vaavu se počítá k atolu Felidhoo, nachází se jižně od Jižního Malé Atolu, od kterého je oddělen 15 km širokým kanálem Fulidu. Jeho populace s počtem těsně pod 2 000 obyvatel není příliš vysoká, díky tomu je to nejmenší administrativní maledivský atol, co se týká populace.

Celkem je tento atol rozdělen do 25 ostrůvků, z nichž pět je obýváno místními obyvateli a dva jsou přizpůsobeny turistům, kteří chtějí strávit dovolenou na Maledivách. Tyto dva all inclusive hotelové resorty jsou v italských rukou, takže jsou obzvláště oblíbené převážně mezi italskými návštěvníky.

Hlavním ostrovem Vaavu Atolu je ostrov Felidhoo, ostatní obydlené ostrovy jsou Keyodhoo, Thinadhoo, Fulidhoo a Rakeedhoo. Transfer k ostrovům z Malé (něco přes 60 km) trvá rychlou lodí asi 1,5 až 2 hodiny nebo 5 hodin místní tradiční loďkou dhoni. Ostrovy tohoto atolu se vyznačují nádhernou vegetací.

Administrativně se atol dělí na Felidhu Atol a útes Vattaru. Felidhu Atol má velmi nepravidelný obrys, je obklopen bariérovými útesy. Malý útes vejčitého tvaru Vattaru má pouze jeden ostrůvek, a v průměru má 9 km.

Najdete zde také nejvýchodnější geografický bod Malediv, ležící na Fottheyo Muli, na ostrově Foththeyo-bodufushi Island.

Poznámka: Atoly jako např. Vaavu, Haa Alifu, Haa Dhaalu, Shaviyani, Noonu, Raa, Baa nebo Kaafu, jsou administrativními maledivskými oblastmi. Nejsou to správné názvy přírodních atolů. Některé atoly jsou rozděleny do dvou administrativních divizí, zatímco ostatní divize se skládají ze dvou nebo více přírodních atolů.

Jsou označeny poštovními kódy od severu k jihu, a začínají prvními písmeny abecedy Thaana používané v místní řeči Dhivehi. Tyto kódy však nejsou přesné z geografického a kulturního hlediska.

Nicméně se stali populární mezi turisty a cizinci na Maledivách, pro které je tak snadnější je vyslovit, než jejich skutečná jména v řeči Dhivehi (až na několik výjimek, jako je třeba Ari Atol). Například Vaavu Atol má kód J, v Dhivehi pak V (ވ).

Geografie: 

Místo

Ostrov Felidhoo 3° 28' 18.3972" N, 73° 32' 47.76" E
Location

Maledivy na Facebooku