Jste zde

Domů » Potápění

Šnorchlování na Maledivách, 2. část

Vynoření: pokud se ponoříte několik metrů pod hladinu a za jednu až tři minuty poplavete zpět k hladině, budete mít v plicích málo vzduchu a budete se muset znovu nadechnout. Neměli byste proto pod vodou zůstávat tak dlouho, až už nebudete mít žádný zbytkový vzduch. Zbytkový vzduch slouží k tomu, abyste jej skrze šnorchl na hladině prudce vytlačili, a poté do šnorchlu načerpali nový vzduch. Při potápění se totiž šnorchl naplní vodou.

Další upozornění se týká toho, co se děje na hladině. Je pravděpodobné, že ve vaší blízkosti je surfař, plachetnice nebo dokonce motorový člun a v momentě, kdy se vynoříte, kolem vás projede. Motorový člun pod vodou uslyšíte, ale ostatní plavidla už slyšet nemusíte. Dávejte tedy při vynořování dobrý pozor.

Dýchání: potápěči určitě vědí, že pomalé a klidné dýchání je ze všeho nejdůležitější. To při šnorchlování neplatí v takové míře, protože vzduch není tak daleko. Ale i zde platí, že má klidné dýchání velký význam. Pokud chcete pozorovat přírodu a budete rychle dýchat, vyvede vás to z klidu a připravíte se o všechnu radost.

Pohyby nohou: při šnorchlování obvykle nohami pohybujete tak, jako když plavete kraula. Pokud jsou vaším oblíbeným stylem prsa, zapamatujte si, že kolena nesmí být vychýlená do stran. Musí být vedle sebe, případně nepatrný kousek od sebe.

Oblečení: musíte si při šnorchlování dát pozor na dvě věci. Měli byste se chránit před úpalem, proto není od věci obléknout si tričko bez rukávů. Vyberte si však nějaké starší, protože mořská voda způsobí, že tričko vybledne.
V chladnějším ročním období, hlavně když ve vodě zůstanete delší dobu, byste měli dbát na to, abyste neprochladli. Na to je třeba dát pozor i v oblastech poblíž rovníku, jako jsou Seychely či Mauricius. V tomto případě lze doporučit neoprenový oblek bez rukávů a s krátkými nohavicemi. Vyhnete se tak nachlazení.

Maledivy na Facebooku