Jste zde

Domů » Potápění

Potápění na ostrovech

Voda v oceánu kolem souostroví Maledivy je v průběhu celého roku tak průzračná, že můžete sledovat kolem plující ryby až padesát metrů hluboko. K teplému moři přímo neodmyslitelně patří i více než 3 tisíce nádherných korálových útesů a volně plynoucí příliv. Výsledkem těchto dokonalých podmínek je příležitost k potápění u zřejmě "nejbohatších" korálových útesů na světě.

Maledivské vody obývá více než 1000 druhů ryb a dalších mořských živočichů. Daří se jim velmi dobře v monzunovém přílivu Indického oceánu a objevíte tu jak malé mořské živočichy, tak přímo mikroskopické rostliny. Na druhé straně poskytuje zdejší moře ideální podmínky pro všechny druhy podmořských tvorů, které tyto vody přitahují hojností potravy. Na Maledivách spatříte skoro všechno, od malých krabů přes barevná hejna ryb, až třeba po nádherné žraloky a rejnoky.

Nejlepší na tom celém ovšem je, že na ostrovech Maledivy vůbec nemusíte být nějakými profesionálními potápěči. Ve všech hotelových střediscích a na lodích se pořádají kurzy potápění pro začátečníky i pokročilé pod odborným dohledem a tyto kurzy mají opravdu vysokou úroveň.

Dokonce i ti velice opatrní potápěči si mohou vychutnat krásu maledivského podmořského světa během potápění pod vedením zkušeného instruktora. I ponor u útesu stojí za to, musíte jen odplavat pár minut od pobřeží. Nesčetné útesy okolo 26 maledivských atolů skýtají každý den nová místa k potápění, a to ve vzdálenosti pouhých 15 - 60 minut.

Potápění probíhá obvykle na Maledivách podél faru (útesu), u thila (podmořský útes podobný akváriu), v kanálu, spojujícím atol s oceánem nebo u vraku lodi. Úžasnými zážitky jsou i noční ponory a "makro" potápění, kdy si můžete prohlížet i malé, zajímavé a většinou opomíjené druhy živočichů zcela zblízka.

Maledivy na Facebooku