Jste zde

Domů » Ubytování

Nilandhe Atol

Část ostrova Nilandhe Atol
Autor: warrenski

Nilandhe Atol se nachází jihozápadně od hlavního atolu Malé, mezi Ari Atolem na severu a Thaa Atolem na jihu. Atol se ještě dělí na severní část a jižní část. Na délku má celkem 15 kilometrů a na šířku 18 kilometrů. Pro turistický ruch byl otevřen teprve nedávno. Obě části atolu mají společnou správu, ale dvě hlavní města. Celkově žije na obou atolech asi 6 000 obyvatel.

Severní Nilandhe Atol je také často označován jako Faaf nebo Faafu Atol. Tento atol je celkem asi 26 km dlouhý a 31 kilometrů široký. Může se pochlubit více než 18 ostrovy, z nichž je 5 obydlených - Magoodhoo, Biliydhoo, Dharaboodhoo, Feeali a Nilandhoo. Hlavním městem severní části je Magoodhoo.

Jižní Nilandhe Atol je často označován jako Dhaal nebo Dhaalu Atol. Hlavním městem tohoto 23 km dlouhého a 38 km širokého atolu je Hulhudheli. Celkem je v této jižně položené části asi 50 ostrovů, 8 je obydlených - Kudahuvadhoo, Badidhoo, Gemendhoo, Hulhudheli, Maaeboodhoo, Meedhoo, Vaani a Ribudhoo.
Ostrov Ribudhoo je také nazýván jako "Ostrov klenotníků", protože zde mělo bydliště mnoho maledivských klenotníků a dodávaly šperky pro sultánův palác.

Na obou atolech jsou tři ostrovy vhodné pro turistiku, a to hotelové ostrovy Filitheyo, Vilu Reef a třetí ostrov dobře známý pod názvem Velavaru Island.
Resort Filitheyo Island je jednou z nejkrásnějších světových rekreačních oblastí, s bílou pláží a velmi čistou a hluboce modrou vodou. Ostrov Velavaru nabízí návštěvníkům, kteří chtějí strávit hezkou a delší dovolenou na Maledivách, skvělé možnosti k ubytování s idylicky položenými bungalovy ve tvaru želvy.

Proto je také ostrov často označován jako "Turtle Island", turtle znamená v překladu z angličtiny želva. Tento ostrov je celkem asi 200 metrů široký a 500 metrů dlouhý. Ke sportovní možnostem na ostrově patří například stolní tenis, jízda na šlapadlech, volejbal, windsurfing anebo potápění u nádherného domácího útesu. Transfer na ostrov trvá hydroplánem asi 40 minut.

Nilandhe Atol - pláž
Autor: warrenski
Nilandhe Atol - podmořský život
Autor: warrenski

Místo

Magoodhoo 3° 4' 44.1948" N, 72° 57' 53.9064" E
Location

Maledivy na Facebooku