Jste zde

Domů » Maledivy

Počasí a dovolená

Maledivy a východ Slunce
Autor: Mal B

Námořníci, kteří se plaví po Indickém oceánu, již odedávna říkají, že počasí je zde alespoň oproti ostatním mořím, poměrně klidné. A takovéto informace po sobě již zanechali i dávní féničtí mořeplavci.

A pro Maledivy to skutečně platí. Alespoň pokud jde o počasí, zdá se, že tu bývalo velmi podobné klima již někdy před 2000 lety. Na tak klidném oceánu se dá předpovídat počasí docela spolehlivě a meteorologickým předpovědím na Maledivách lze obecně důvěřovat skoro na slovo.

Bouře se tu také objevují, protože ty v tropech nikdy nechybějí, ale dají se předpovědět s dostatečným předstihem. Pro jev tsunami to bohužel neplatí, poněvadž se nejedná o jev meteorologický, a jeho příčinou bývá podmořské zemětřesení. V praxi je tedy tsunami v podstatě nepředvídatelné. Díky bohu, že jsou tyto katastrofy tak vzácné.

Podnebí je tady pochopitelně tropické a teploty jsou tu ve své podstatě po celý rok téměř konstantní. Pohybují se v průměru okolo 30°C a mnohdy ani v noci nenastává žádné velké ochlazení. Teplota zůstává i tehdy nad 25°C. Vládne zde trvale vysoká vzdušná vlhkost okolo 80 %. Tropické klima je ale zmírňováno stále vanoucím chladným a vlhkým vánkem od Indického oceánu.

Vítr zde vane silou označovanou na příslušné stupnici body 3 až 4, čímž vlny Indického oceánu dosahují maximální výšky přibližně 1,5 metru. S hurikány se na Maledivách obvykle nesetkáte.

Maledivské klima ovlivňují hlavně dva monzunové větry. Tím prvním je jihozápadní monzun, který se nad Maledivami objevuje zejména v červnu a červenci, a je příčinou spousty srážek a nese s sebou někdy i velmi silný vítr. Červen a červenec jsou tedy na Maledivách obdobím dešťů, a tato doba rozhodně není nijak zvlášť vhodná k návštěvě souostroví. Srážky v jižní části souostroví bývají vyšší než v části severní.

Ovšem i v tomto období tady bývá, až na několik vysloveně nevlídných dnů, docela hezky. Průměrná teplota se pohybuje v rozmezí od 26 do 31°C, a dá se říci, že tu někdy bývá dokonce i o několik stupňů tepleji, než po zbytek roku.

Tím druhým větrem je severovýchodní monzun, jenž s sebou naopak přináší sucho. Jeho vliv se projevuje zejména od listopadu do dubna, kdy je určitě ta nejlepší doba k dovolené na na Maledivách. V lednu a únoru panuje to největší sucho, padá jen velmi málo srážek a přetrvává jasné počasí.

Ovšem počasí na Maledivách je po většinu roku přesně takové, jaké má být. Jasno, horko a sucho. Lze tedy jen potvrdit, že na Maledivy se dá v podstatě jezdit po celý rok a po celou dobu panují na místních nádherných plážích opravdu skvělé podmínky ke koupání.

Maledivy a slunečné počasí
Autor: Mal B
Geografie: 

Maledivy na Facebooku