Jste zde

Domů » Maledivy

Návštěva Malé, 2. část

Maledivský ostrov Malé - Páteční mešita
Autor: Paolo Rosa

Mešity

Ze tří nejkrásnějších mešit na Maledivách se dvě tyčí právě v hlavním městě. Hukuru Miskiiy byla postavena za panování oblíbeného a charismatického sultána Ibrahima Iskandara I. v polovině 17. století. Druhou zajímavou je Páteční mešita, která se svojí zlatou kopulí dominuje panoramatu města.

Okružní prohlídka

I když vzhledem k "velikosti" města tady snad ani nemá smysl používat auto, objevíte zde opravdu mnoho zajímavého. Návštěva města začíná obvykle u přístavu lodí dhoni na severní straně ostrova, v Marine Drive či na Boduthakurufaan Magu, jak je toto místo také nazýváno.

Jestliže se vydáte směrem na západ, podél Marine Drive, dostanete se do blízkosti různých bank, úřadů a ministerstev, a nakonec se ocitnete na Chandani Magu, na jedné z nákupních ulic ve městě.

Tady je vedle různých, cenově výhodných bezcelních duty free obchodů i mnoho obchodů se suvenýry. Stejně jako v mnoha asijských zemích, je i zde obvyklé v malých obchodech při nakupování smlouvat o ceny.

O něco dále se na rybím trhu probouzí čilý život jen na odpoledne a dá se tady nakoupit i ovoce a zelenina po celý den (kromě pátku). Zpět na Chandani Magu projdete po krátkém úseku ve směru na Meduziyaraiy Magu, kde se nalézá Sultánský park s muzeem a Páteční mešita Islámského centra.

Jen kousek dále jsou po levé straně Páteční mešity četné náhrobní kameny na hřbitově, kde se dá rozeznat, zda v hrobě leží muž, či žena a na druhé straně je neustále hlídaný prezidentský palác, který dnes slouží pouze reprezentačním účelům.

Památky si můžete samozřejmě také prohlédnout a pak se otočit a pokračovat na Sosun Magu a zahnout doleva směrem k přístavu loděk dhoni.

Infrastruktura

V Malé najdete hlavní nemocnice, všechny vyšší školy tohoto ostrovního státu, úřady i vládu. Také zde sídlí velitelství bezpečnostních sil na Maledivách, které nemají žádnou pravidelnou armádu, a centrum obchodu a řemesel. Přístav je plně vytížen po celý rok.

Mezinárodní letiště

Ostrov Hulhulé, na kterém se v dnešní době nachází mezinárodní letiště (v kódu IATA: MLE, v kódu ICAO: VRMM), byl kdysi hustě zalesněným ostrovem. Byl spojen se sousedním ostrovem a v roce 1966 tam vznikla přistávací dráha. Ostrov Hulhulé se nachází asi 1,5 km od metropole.

Název

Již po mnoho desetiletí se diskutuje, jak správně psát název hlavního města ostrova v anglickém přepisu. Je to opravdu různé - Male, Malé, Male'. Většinou se však užívá přepisu Malé, apostrofu se někdy používá jako zvýraznění přízvuku. Maledivané sami píší název metropole své republiky Male'.

Tragédie

Dne 26. 12. 2004 bylo město zasaženo a zaplaveno vlnou tsunami, která vznikla po zemětřesení v Indickém oceánu.

Místo

Sultánský park, Meduziyaraiy Magu, Malé 4° 10' 40.206" N, 73° 30' 39.9852" E
Location

Maledivy na Facebooku