Jste zde

Domů » Maledivy

Další ostrovy Severního Malé Atolu

Maledivský podmořský svět
Autor: ChrisArt

Gasfinolhu

Gasfinolhu je ostrov, který patří k atolu Severní Malé a je administrativně spravován z atolu Kaafu. Najdete ho asi 2,3 km jihozápadně od ostrova Thulusdhoo se stejnojmenným hlavním městem Thulusdhoo.

Nejbližším ostrovem je ale asi 1 km vzdálený turistický ostrov Lhohifushi, jihozápadním směrem. Všechny tři ostrovy leží na stejném úseku vnější části korálového útesu atolu Severní Malé.

Ostrov je směrem od jihozápadu k severovýchodu 473 m dlouhý a široký maximálně 62 m. Je turistickým ostrovem s asi 40 jednotlivými bungalovy a celková kapacita je 80 lůžek. Gasfinolhu Islandu Resort byl založen v roce 1980 s původní kapacitou 18 lůžek.

Charakteristická je zdejší rozsáhlá laguna s 384 m dlouhým molem pro kotvení rychlých motorových člunů, které na ostrov směřují od mezinárodního letiště Malé. Cesta těmito čluny trvá asi 40 minut, přičemž je nutno překonat vzdálenost 23 km.

Trvale žijících místních obyvatel je zde 15 (podle sčítání lidu z roku 2006, z toho 14 z nich jsou muži).

Funadhoo

Funadhoo (někdy též Funadu) je malý ostrov na Maledivách, v blízkosti hlavního města Malé. 280 m dlouhý a 310 m široký ostrov se nachází asi 500 m severně od ostrova Malé a 800 m na západ od letištního ostrova Hulhulé, ale na rozdíl od nich nespadá pod administrativní správu města, ale pod správu atolu Kaafu.

Ostrov Funadhoo je ve vlastnictví maledivského státního podniku State Trading Organization, resp. její dceřiné společnosti Fuel Supplies Maldives Private Limited. Na ostrově se nachází centrální sklad paliva (STO Central Fuel Storag), úzce vázaný na společnost STO Peoples Choice Fuel and Lubricants Business Outlet, zabývající se palivem a mazadly pro motorová vozidla a obchody s benzinem, motorovou naftou a kerosinem pro letadla.

Ihuru

Maledivský hotel Ihuru leží v západní části atolu, asi 18 km od maledivského hlavního města a ostrova Malé. Ostrov má téměř kruhový tvar s průměrem menším než 200 metrů. Nejvyšší bod ostrova vystupuje pouhé 3 m nad hladinu moře.

Turistika je hlavním zdrojem příjmů místních obyvatel, moře kolem ostrova Ihuru je také velmi bohaté na ryby, a proto jsou tu velice častými hosty potápěči. Na Ihuru se místní obyvatelé již mnoho let věnují ochraně životního prostředí, v roce 1996 zde byl německým architektem Wolfem Hilbertzem vytvořen umělý korálový útes technologií Biorock.

Helengeli

Ostrůvek Helengeli je asi 800 m dlouhý a 135 m široký, a nachází se 50 km od letiště v Hulhulé. Cesta sem trvá asi 1 hodinu rychlým člunem nebo 25 minut hydroplánem. Na ostrově, který je jedním z turistických ostrovů Malediv, najdete hotelové zařízení s 25 dvoulůžkovými bungalovy, s potápěčským centrem a lázněmi.

Baros

Baros je dalším ostrovem na Maledivách, nachází se v Severním Malé Atolu asi 25 km od hlavního města a hlavního ostrova Malé. Na tomto malém ostrově, který můžete pohodlně pěšky obejít za 10 minut, se nachází Baros Holiday Resort se 75 apartmány.

Dhiffushi

Dhiffushi je dalším z ostrovů v atolu, který najdete přibližně 200 m jižně od ostrova Meerufenfushi. Ostrov je 950 m dlouhý, 200 m široký a má plochu 13,2 ha. Je to ostrov obydlený místními obyvateli (tzv. "local island") a může být navštěvován turisty pouze v rámci organizovaných zájezdů. Místních obyvatel tu žije něco málo přes 1 tisíc.

Villingili

Villingili je malý ostrov v jižní části atolu Severní Malé, nachází se asi 1,5 km západně od hlavního ostrova Malediv Malé. Téměř kruhový a hustě obydlený ostrov tvoří se sousedním ostrovem Villimalé pátou městskou část maledivského hlavního města Malé, a proto jeho správa nesídlí na atolu Kaafu.

Pláž maledivského ostrova Gasfinolhu
Autor: ChrisArt

Místo

Ostrov Gasfinolhu 4° 21' 41.8644" N, 73° 37' 35.0652" E
Location

Maledivy na Facebooku