Jste zde

Domů » Maledivy » Jižní Atol Ari

Ari Atol

Ari Atol - pláž na jednom z ostrůvků
Autor: mildiou

Ari Atol (nebo také Alifu Atol) je jedním z největších atolů v souostroví Maledivy. 105 ostrovů přírodního atolu se rozkládá v téměř obdélníkovém tvaru na ploše asi 89 × 30 kilometrů. Žije zde cekem kolem 12 tisíc obyvatel, z toho asi 2 000 na Mahibadhoo, nejvíce obydleném ostrově.
S celkovou plochou 2252 km², včetně laguny a korálových útesů je Ari Atol třetí největší na Maledivách, po Boduthiladhunmathi (Thiladhunmathi-Miladhunmadulu) a Atolu Huvadhoo.

Atol se nachází v západní části Malediv. Severní část je součástí státní správy Atolu Alif Alif (ke kterému patří také Rasdhoo Atol a Toddu Atol), zatímco jižní část patří do správy Alif Dhaal Atolu. Správní rozdělení na severní a jižní část se uskutečnilo v roce 1998, při poslední změně ve správní struktuře Malediv (s výjimkou zavedení vyšší správní úrovně provincií v roce 2008).

Ari Atol se skládá z 62 neobydlených, 18 obydlených ostrovů a z 25 turistických ostrovů. Hlavním centrem více než 80 km dlouhého atolu je ostrov Mahibadhoo. Na největším ostrově Thoddoo se pěstují vodní melouny a tamní dívky se proslavily tancem "den bandiya jehun". Na ostrově byla rovněž nalezena zřícenina buddhistického chrámu a socha Buddhy, jejíž hlava je dnes vystavena v muzeu v hlavním městě Malé. Nalezeny byly i římské mince.

Atol Ari je součástí území, na němž je aktivní cestovní ruch.
Hlavní turistická střediska s hotely jsou Ari Beach, Halaveli, Maayyafushi, Twin Islands Resort, Dhoni Mighilli a Twin Island Resort. Doba letu hydroplánem z hlavního města Malé je asi 30 minut.

Ari Atol - zvláštní druh ovoce
Autor: mildiou
Ostrůvky Ari Atolu - podmořský život

Místo

Ostrov Mahibadhoo 3° 45' 26.4348" N, 72° 58' 7.8996" E
Location

Maledivy na Facebooku