Jste zde

Domů » Maledivy

Zemědělství a průmysl

Navzdory nepříznivým přírodním podmínkám, jako jsou malé pěstitelské plochy, nepříznivé klima a chudá půda, došlo postupem času k dosažení stavu soběstačnosti Maledivské republiky ve vztahu k zásobování potravinami vlastních obyvatel i pro jeho další prodej.

Kokosy, chlebovník, mango, papája, citróny, banány, dýně, vodní melouny, taro anebo chilli hrají významnou roli v místním národním hospodářství a mají přirozeně i svou ekonomickou hodnotu.

Hlavním trhem zemědělských produktů je bezpochyby hlavní město Malé a tzv. prázdninové ostrovy s hotelovými resorty.

Velké množství zeleniny, ovoce, masa a drůbeže se ale i přesto dováží, což značně vyčerpává devizové prostředky. Místní vláda tak již zahájila některá opatření ke zlepšení stavu zemědělství na Maledivy. Klade si za cíl zejména obnovu porostů kokosových palem, chce bojovat proti hmyzím škůdcům, i posílit opatření pro využívání dosud neobydlených ostrovů na maximum.

Průmysl

Průmysl na souostroví Maledivy se skládá z tradičních i z moderních oborů. Mezi tradiční průmyslová odvětví patří stavba lodí, rukodělné pletení prýmků a lan, kovářství a další řemesla.

K tomu ještě na Maledivách působí i malé tradiční vesnické manufaktury. Takováto výrobní zařízení zde zaměstnávají velký počet žen a mužů, a představují asi čtvrtinu veškerých pracovních míst, jež jsou tu celkem k dispozici.

Spojení s ostatními odvětvími ekonomiky, jako je cestovní ruch, doprava a stavebnictví, jen posílilo tyto tradiční průmyslová odvětví. Kromě pokračující a vzkvétající tradiční činnosti obyvatel na Maledivách, se tu tedy docela dobře rozvíjejí i další a nová průmyslová odvětví.

Mezi hlavní aktivity moderního průmyslu se nejvíce rozšířilo zejména konzervování ryb, oděvní továrny, výroba plastových trubek, mycích prášků nebo stáčení minerální vody.

Ostatní hospodářské činnosti, jako je např. stavba lodí, doprava, elektrické a mechanické dílny, truhlářské podniky nebo výroba cihel, jsou nyní bezpochyby v období mohutného rozvoje. Odvětví průmyslu vytváří nyní kolem 13,3 % hrubého národního produktu.

Doslova na všech místech Maledivské republiky je v současné době vidět naprosto zřetelně růst průmyslu, který hraje zcela zásadní a klíčovou roli. Proto vláda podporuje i zahraniční investory ke vstupu do vzájemně prospěšné spolupráce a pro různé investiční projekty. Od rozšíření dopravy, komunikací a dalšího zlepšení infrastruktury se očekává další rozvoj ekonomiky země.

Místo

Město Malé 4° 10' 40.0224" N, 73° 31' 4.5768" E
Location

Maledivy na Facebooku