Jste zde

Domů » Maledivy

Vihamanaafushi

Maledivský ostrov Vihamanaafushi

Typický maledivský hotelový ostrov v Severním Malé Atolu nese dvě jména, Vihamanaafushi (nebo také Vihamana Fushi, v překladu "Ostrov bez jedovatých rostlin") je oficiální název, zatímco Kurumba (v překladu "Kokosový ořech") se používá spíše v průvodcích, stejně jako v běžném jazyce. Je spravován z administrativního atolu Kaafu.

Malý ostrov má rozměry přibližně 500 × 250 metrů a nachází se v bezprostřední blízkosti letištního ostrova Hulhulé, asi 5 km od hlavního města ostrova Malé. Cesta jak z letiště, tak z hlavního města Malé trvá asi 10 minut rychlým člunem. Dalšími sousedními ostrovy jsou Hulhumalé, patřící k městu Malé na východě, Farukolhufushi (Faru) a Furanafushi (Full Moon Beach) na severovýchodě, a konečně "prezidentský" ostrov Aarah na západě.

První prezident Malediv Mohamed Amin Didi byl po svém svržení v roce 1953 vypovězen právě na ostrov Vihamanaafushi, kde i následujícího roku jako vězeň zemřel a byl tam též pohřben.

V roce 1972 otevřel právě na ostrově Vihamanaafushi, který byl poté přejmenován na Kurumbu, jeden italský podnikatel vůbec první turistický resort na Maledivách, takže je považován za místo vzniku místního cestovního ruchu. V roce 1977 tady nečekaně zemřel během své dovolené německý abstraktní malíř Blinky Palermo, který byl nazýván "Jamesem Deanem umělecké scény".

Od dob přebudování prázdninového resortu na malém ostrově Villingili v rezidenční čtvrť se Kurumba stala nejbližším turistickým ostrovem od letiště a od hlavního města. Téměř kruhový, hustě obydlený ostrov Villingili najdete jinak asi 1,5 km západně od Malé a tvoří spolu s Villimalé pátý "okres" maledivského hlavního města Malé.

Přestože je na ostrově Kurumba relativně hustá výstavba s ubytováním pro turisty, roste na něm velký počet kokosových palem, které poskytují příjemný stín na pláži. Během výstavby hotelového komplexu byly použity přírodní materiály a v zahradě letoviska můžete obdivovat mnoho typických maledivských květin.

V letech 2003 – 2004 zde došlo k rozsáhlým renovacím a hotelový komplex dnes nabízí na 180 bungalovů. O kulinářské zážitky se na Kurumbě stará 9 restaurací, a tak si každý návštěvník denně může vybírat z řady mezinárodních i typicky maledivských jídel.

Wellness centrum Veli Spa nabízí masáže, stejně jako jógu anebo aromaterapie. Při šnorchlování a potápění zase můžete poznávat jedinečný podmořský svět, ale můžete vyzkoušet i další vodní sporty jako třeba windsurfing a plachtění. Pláž na ostrově je tvořena bílým pískem a je velmi dobře udržovaná.

Místo

Vihamanaafushi 4° 13' 36.858" N, 73° 31' 15.2472" E
Location

Maledivy na Facebooku