Jste zde

Domů » Maledivy

Politika a ekonomika

Maledivský prezident Mohammad Waheed

Prezident Maledivské republiky se volí každých 5 let na základě lidového referenda. Zastává tu nejvyšší funkci na Maledivách a je také současně i vrchním velitelem armády a hlavním ochráncem víry. Má pod sebou 10 ministrů.

V roce 2008 se stal prezidentem pro Maledivy Mohamed Nasheed, který nahradil odcházejícího prezidenta Gayooma po 30 letech jeho vlády. Nasheed byl příznivcem privatizace státních podniků a otevírání se Malediv světu.

Získal si taktéž mezinárodní renomé díky svému přístupu k ochraně klimatu. Neustále ale docházelo (v letech 2011 a 2012) k demonstracím proti jeho vládě, takže nakonec v únoru 2012 odstoupil ze svých politických funkcí. Úřadu se ujal jeho do té doby první viceprezident Mohammad Waheed.

Parlament se skládá ze 48 poslanců a z každého maledivského atolu jsou do něj zvoleni dva zástupci. Další dva jsou sem zařazeni z hlavního města Malé. Zbývajících osm je pak jmenováno přímo prezidentem.

Nejsou zde vůbec žádné politické strany a každý zvolený zástupce si musí na Maledivách svůj úřad a jeho celý chod platit ze svého.

Každý z 19 atolů má svého vlastního "atolchefa", jehož úkolem je udržovat právo a pořádek a hlásit všechny významné události do hlavního města státu, do Malé. Každý ostrov zvlášť má také ještě svého vlastního "šéfa" a tento úřad bývá obvykle dědičný.

Maledivské zákony jsou založeny na koránu, což je důvodem, proč jsou zde často prováděny i tělesné tresty. Trest smrti ale tady není znám – nejhorším místním trestem je poslání do vyhnanství na nějaký pustý ostrov.

Ekonomika

Jinak chudé Maledivy mají pouze dva druhy zboží v dostatečném množství, a sice ryby a kokosové ořechy. Problémem tu byla vždy rýže, která slouží jako hlavní potrava obyvatelstva a byla potíž ji sehnat v dostatečném množství.

Dopravní cesty na Cejlon se zásobami čerstvých ryb jsou příliš dlouhé, a proto se tu dosud praktikují staré způsoby jejich konzervace, které sice udrží ryby ve stavu k jídlu, ale vypadají příšerně. Na Cejlonu si nicméně tyhle ryby našly dost vyznavačů, říká se jim také Hikimas. Dosud představují tyto pro nás neobvykle "konzervované" ryby hlavní oporu maledivského vývozu.

Místo

Město Malé, sídlo prezidenta 4° 10' 42.9024" N, 73° 30' 47.2824" E
Location

Maledivy na Facebooku