Jste zde

Domů » Příroda

Podmořský svět, 5. část

Maledivy a podmořský svět
Autor: ¡Carlitos

Jsou obyvatelé podmořských útesů jedovatí nebo jinak nebezpeční?

Jistě, v podmořském světě Malediv žije několik druhů mořských živočichů, kteří v případě boje o vlastní přežití mohou užít svých zbraní, ale pro člověka nepředstavují žádnou přímou hrozbu.

Jisté nebezpečí skutečně představuje "kamenná ryba" z rodu Synanceiidae, jež se ovšem stále drží na dně a je špatně vidět. Jed z jejích hřbetních trnů může mít fatální následky u citlivých osob.

Také různé druhy rejnoků, kteří jsou schovaní do písku, mohou svým žihadlem v ocase způsobit bolestivé rány (ve všech cestovních brožurách jsou obsáhlá varování a upozornění na nošení obuvi v moři).

Asi 30 cm velký perutýn má ploutve a jehlice, jež také mohou být nebezpečné pro člověka, ale používá je výhradně a pouze pro svou obranu.

Žijí zde i dva druhy mořských plžů, jeden má barvu červenou a druhý hnědou. Je velmi rozumné se jich nikdy nedotýkat holou rukou. Kvůli mnoha nepřátelům mají svou výraznou barvu na obranu, protože, co je pestré, bývá i jedovaté.

Kuželovití šneci jsou reprezentativním případem podmořských živočichů s velmi silným jedem. Zjednodušeně řečeno, i každý měkký korál má také svou vlastní jedovatou sasanku, která produkuje toxin (ze svých nematocyst), ale žijí spolu ve vzájemném míru a spolupráci a jeden druhého v podstatě zásobuje potravou.

Ale když se nám již někdy přihodí ona opravdu nepříjemná záležitost a přijdeme do styku s nějakým živočichem, který nás "bodne", nepropadejte panice. Skutečně stačí použít na ranku trochu octa nebo kyseliny citrónové a za chvilku je veškerá bolest pryč.

Ještě pár slov o chování návštěvníků

Zkuste se co nejvíce vyvarovat veškerých dotyků. Je zapotřebí se informovat na podmořské proudy, které se u toho kterého korálového útesu vyskytují, abyste tak předešli nějakému pozdějšímu nepříjemnému překvapení.

Jistě, tu a tam si můžete klidně vzít nějakou tu prázdnou ulitu či lasturu, ale mějte vždy na paměti, že se právě v takovýchto úkrytech často nacházejí krabi poustevníčci. Ti také své skrýše pravidelně střídají a je-li jim ta stará už poněkud malá, rychle se přesunou do nějaké větší.

Nikdy také nerozhrabujte usazeniny, které si tu po dlouhou dobu budovali polypi z korálových útesů. V žádném případě tyto dobře míněné rady neberte jako nějaké omezování, ale spíše vždy pamatujte na tu skutečnost, že vy jste tady cizími.

Místo

Malé, Maledivy 4° 10' 27.2748" N, 73° 31' 7.7916" E
Location

Maledivy na Facebooku