Jste zde

Domů » Maledivy

Návštěva Malé, 1. část

Maledivské hlavní město Malé

Malé je hlavní město a zároveň hospodářské a správní centrum souostroví Maledivy. Město s více než 123 tisíc obyvateli tvoří stejnojmenný ostrov na jihu Jižního Malé Atolu, stejně jako 3 další ostrůvky, Villingili, Hulhumalé und Hulhulé.

Hlavní ostrov je zcela zastavěný a přelidněný. Na ostrově s rozlohou pouhých 1,7 km² žije podle dnešních odhadů na 120.000 obyvatel, čímž se řadí k místům s vůbec nejvyšší hustotou obyvatel v Asii.

Mnozí Maledivané přijíždějí ze svých ostrůvků právě na tento ostrov, protože se domnívají, že tam budou mít naději na lepší život. Vláda se snaží doslova všemi prostředky ostrov rozšířit, ale korálový útes zasahuje až k samému okraji ostrova a další rozšiřování je tedy téměř nemožné.

Bývalý turistický ostrov Villingili se již mezitím stal "městskou čtvrtí" Malé. Ve městě byly postaveny vícepodlažní kancelářské a hotelové budovy. Váš pohled ale bezpochyby ulpí zejména na stavbě se zlatou kupolí islámského centra města Malé s velkou "Páteční mešitou“ a s minaretem.

Historie a uspořádání

Malé je již více než 800 let centrem ostrovního státu Maledivy. V poslední době se zvýšil počet tamního obyvatelstva i významu města, a tak se muselo přistoupit k umělému zvětšování plochy.

Asi čtvrtina dnešního povrchu ostrova byla uměle získána různými rekultivacemi. Podle místních stavebních předpisů nesmí být žádná budova vyšší než věž hlavní mešity, tzv. "Páteční mešita". Život na hlavním ostrově byl vždy zcela v protikladu k poklidnému způsobu života na ostatních ostrovech Maledivského souostroví.

Město se skládá ze šesti okresů, jsou to Henveiru, Galolhu, Maafannu, Macchangolhi, Villingili a Hulhumalé. První čtyři okresy najdete na hlavním ostrově. Pozor, město se někdy zaměňuje s hlavním ostrovem Malé.

Pátý městský okrsek, Villingili, se nachází západně od hlavního ostrova. Hulhumalé je umělý ostrov, vytvořený rekultivací půdy severovýchodně od ostrova Malé. Je osídlen od roku 2004.

Poslední městskou částí hlavního města Malediv je ostrov Hulhulé s mezinárodním letištěm. Další umělý ostrov vznikl u útesu Gulhi Falhu západně od Villingili. Byl naplánován pro účely rozšíření přístavu.

Osídlení a Hulhumale

Když britský archeolog H.C.P. Bell navštívil v roce 1935 Malé, stěžoval si na přelidnění tohoto města, a to tam v tehdejších časech žilo pouze 5000 lidí. Dnes tu žije obyvatel mnohonásobně více a jejich počet činí více než 40 % z celkového počtu obyvatel Malediv.

Aby se alespoň trochu zmírnila všeobecná přelidněnost města, začalo se v roce 1997 s nasypáváním umělých součástí ostrovní pevniny, a to z důvodů naprostého nedostatku prostoru a přelidnění ostrova. Z letištního ostrova a z bývalého turistického ostrova Farukolhufushi tak byl v několika fázích vytvořen umělý ostrov Hulhumale.

Na Hulhumale, severovýchodně od ostrova Malé, vznikne postupem času do roku 2020 obytná lokalita až pro 60 tisíc lidí. K otevření osady již došlo v roce 2004, mezitím se ostrov stal šestou městskou částí hlavního města.

Místo

Hulhumale 4° 12' 44.7048" N, 73° 32' 25.0512" E
Location

Maledivy na Facebooku