Jste zde

Domů » Maledivy

Maledivy od A do Z, 5. část

Pohled na pobřeží maledivského ostrova

Svatby

Sňatek je možné uzavřít pouze mezi příslušníky muslimské víry, nejsou tu vůbec žádné křesťanské kostely. Jestliže si chce muž vzít Maledivanku, musí nejprve konvertovat k islámu a v opačném případě je to v poslední době vyžadováno také.

Je také vyžadováno osvědčení o stavu svobodném, potvrzení o dluzích a manželství musí být uzavřeno podle islámských zákonů. Děti pak dostanou maledivské občanství, veškeré dokumenty musí být v anglickém jazyce.

Svatební obřady a oslavy v různém provedení nabízejí i mnohé hotely. Do budoucna se dokonce uvažuje i o umožnění skutečných svateb pro turisty.

Svátky

Obyvatelé souostroví Maledivy slaví kromě národních svátků i svátky muslimské, kdy jsou všechny obchody uzavřeny, a nikdo nepracuje. Také pátek je tu obecně považován za svátek. Státními svátky jsou 1. a 2. leden, 25. leden (Huravee), 26. a 27. červenec (Den nezávislosti), 3. listopad, 1. a 12. listopad (Den republiky). Islámské svátky nemají stanoveny pevné termíny, ale probíhají každoročně.

Taxi

Taxíky jezdí jen v hlavním městě Malé a je nutné podotknout, že chůze pěšky je mnohdy rychlejší, než tento způsob dopravy. Když ale neznáte cestu nebo máte-li nějaká těžká příruční zavazadla, dá se v nejzazším případě místní taxi využít.

Telefonování

Telefonní hovory se uskutečňují na hotelových ostrovech za pomoci telefonních karet z veřejných telefonních budek nebo prostřednictvím telefonní společnost Dhiraagu. Není to však žádná levná záležitost, určitě je výhodnější, máte-li možnost poslat e-mail.

V poslední době začaly také už i na Maledivách pracovat mobilní operátoři. Telefonní společnost Dhiraagu podepsala dohody o roamingu s mnoha evropskými dodavateli. Volání z mobilního telefonu ale není o nic levnější, jak ostatně potvrzují i turisté, kteří se z Malediv vrátili. Mezinárodní telefonní předvolba Malediv je 00960.

Ubytování v soukromí

Kdo se chce na Maledivách levně a na vlastní pěst ubytovat, najde v Malé jednoduché pokoje bez nějakého většího komfortu. Také na ostatních místních ostrovech je tento způsob ubytování možný, ale je k tomu třeba zvláštní povolení.

V poslední době na některých ostrovech otevřeli několik zařízení, která jsou spravována v souladu s principem jednoduchých penzionů.

Vodní sporty

V místě, kde je více vody než pevné půdy pod nohama, jsou možnosti vodních sportů prakticky neomezené. Maledivané ve svém volném čase rádi plavou, hrají během víkendových výletů vodní pólo s přáteli a jsou také přímo vášnivými surfaři.

Místo

Malé, Maledivy 4° 10' 22.1808" N, 73° 31' 4.2492" E
Location

Maledivy na Facebooku