Jste zde

Domů » Maledivy

Maledivy od A do Z, 4. část

Oblíbený maledivský dopravní prostředek tzv. dhoni
Autor: seemster

Přeprava turistů

Pokud se odhodláte vypravit do nějakého turistického centra, do hotelu nebo na nějakou okružní výletní "Safari" cestu, vyzvedne si vás zaměstnanec hotelu hned po příletu na letiště a odveze rovnou do vašeho hotelu. Můžete si dokonce i vybrat mezi možnostmi dopravy motorovým člunem, hydroplánem nebo loďkou dhoni, pokud jsou v tom kterém místě k dispozici.

Hydroplány jsou často nejrychlejší možností pro přepravu turistů na některé vzdálenější atoly. Let v hydroplánu je jako "bonbónek" za odměnu a představí vám onu unikátní geografii souostroví Maledivy z poněkud jiného úhlu pohledu a přes jemné vrstvy mraků.

Protože poletíte jen velmi nízko nad ostrovy, poznáte tvary útesů a barvy tamních mělkých vod, které obklopují všechny ostrovy, a s trochou štěstí možná i zahlédnete pár delfínů při překonávání mořských kanálů mezi atoly.

Také plavba člunem je přímo skvělá zábava. Když poplujete nad hlubokými modrými vodami, pocítíte sůl na rtech, slunce na tváři a vítr ve vlasech. Dhoni, oblíbený dopravní prostředek místních obyvatel, je pomalejší, ale v žádném případě méně zajímavý způsob plavby.

Rybaření

Harpunování a rybaření s prutem je na ostrovech Maledivy zakázáno. Je povoleno lovit jedním prutem nebo na šňůru z loďky dhoni. V některých turistických centrech také nabízejí rybářské výlety na otevřené moře.

Spropitné

Spropitné se samozřejmě očekává a dává i na Maledivách. Pro posluhu na pokoji a číšníka představuje tato částka obvykle asi $ 10 na týden, nosič zavazadel čeká za své služby zhruba 1 $. I když euro již také berou na mnoha ostrovech, euromince nejsou ke spropitnému vhodné.

Surfování

Maledivy jsou Mekkou pro milovníky surfování z celého světa. Jihozápadní monzun sem totiž od června do září žene velké vlny s výškou od 1 do 3 metrů.

Najdete tady několik dobře známých míst k surfování, především na atolech Severního a Jižního Malé. Turistická střediska v blízkosti těchto míst jsou ideální pro surfaře, kteří si zde užijí typický maledivský život a přitom se mohou věnovat své zálibě na vlnách.

Méně známá, ale stejně krásná surfařská místa, poněkud vzdálenější od atolu Malé, jsou navštěvována v rámci speciálních výletů lodí (tzv. Surfaris), které zajišťují mnozí poskytovatelé okružních plaveb po celém souostroví.

Geografie: 

Maledivy na Facebooku