Jste zde

Domů » Maledivy » Jižní Malé Atol

Maledivy od A do Z, 3. část

Maledivský Malé Atol

Koupě a pronájem ostrova

Všechny ostrovy patří státu Maledivy a mohou být pronajaty jen maledivským státním příslušníkům. Cizinci si mohou pronajmout ostrov jen v tom případě, pokud chtějí investovat do turistické oblasti a umožní volný průchod cestovního ruchu.

Noviny

Na Maledivách narazíte jen na troje vydávané noviny, ale jen malá část je psána v angličtině. Jsou to Aafathes, Haveeru a Miadhu. Noviny jsou čteny odzadu dopředu, anglické části bývají obvykle až na konci, pro vás tedy na samém začátku tisku.

Nudismus

Maledivy jsou přísná islámská země a nudismus je tak oficiálně nelegální,v rozporu se zákonem a udělují se proto vysoké pokuty (až 1000 USD nebo dokonce vyhoštění ze země). To platí i pro opalování "nahoře bez".

I když na některých hotelových ostrovech částečně tuto skutečnost ignorují, neznamená to vůbec, že byste neměli respektovat toto náboženské omezení. Při návštěvě místních ostrovů (i Malé), byste si měli dávat pozor i s oblečením, které odhaluje ramena a kolena.

Obyvatelé

Seznamte se s místními obyvateli. Maledivané jsou zdvořilí a pohostinní a jsou vždy přístupní k přátelskému popovídání. Každý úsměv vám dozajista rádi oplatí.

Oblečení

Při návštěvě obydlených ostrovů byste se měli vhodně obléknout. Maledivy jsou muslimskou zemí, kde jsou preferovány konzervativní šaty, a ženy by měly mít zakrytá ramena a stehna. Pro muže jsou šortky přijatelné. Plážové oblečení (plavky, bikiny a plážový oděv) jsou samozřejmě v resortech dovoleny, ale jakákoliv nahota na veřejných místech je zakázána.

Otevírací doba

Obchody jsou otevřeny od 7:00 do cca 22:00 hodin. Trh je otevřen po celý den a rybí trh zhruba od 15:00 do 19:00 hodin. Banky a obchody jsou obvykle otevřeny od 7:00 do 13:00 hodin. Pátek je dnem svátečním a během postního měsíce ramadánu se může průběžně otevírací doba změnit.

Pošta

Poštovní úřad se nachází v Malé, otevírací doba je od 7:30 do 13:30 a od 16:00 do 17:30 hodin, v pátek je zavřeno. Na ostrovech můžete poštu podávat v hotelech a dopis pak putuje do Evropy asi 2 týdny.

Potápění

Základna potápění je na každém turistickém ostrově. Kurzy potápění jsou často levnější než v Evropě, v závislosti na konkrétní potápěčské základně a na momentálním kurzu dolaru.

Práce

Práce je cizincům povolena pouze na turistických ostrovech, neexistuje zde žádná centrální zprostředkovatelna práce. Je tedy zapotřebí osobního kontaktu s jednotlivými poskytovateli práce, ale je zapotřebí povolení od ministerstva obchodu. To je podmíněno povolením k pobytu po dobu 6 měsíců. Nějaké hledání práce načerno není možné a je třeba počítat s vyhoštěním.

Místo

Poštovní úřad, Malé 4° 10' 40.1772" N, 73° 31' 0.2316" E
Location

Maledivy na Facebooku