Jste zde

Domů » Maledivy

Maledivy od A do Z, 1. část

Jeden z maledivských ostrovů
Autor: ravpix

Alkohol a drogy

Alkohol je na souostroví Maledivy přísně zakázán, ani v hlavním městě Malé není k dostání. Pouze v restauracích na hotelových ostrovech je dovoleno nalévat alkohol turistům. Dovoz alkoholu je zakázán, najdou-li vám ho v zavazadle při příletu na Maledivy, láhev celníci zabaví, vystaví vám na ni potvrzení a vrátí vám ji až při cestě domů.

Na Maledivách je samozřejmě zakázáno i držení nebo dokonce užívání drog. Sankce za porušení tohoto zákazu jsou velmi přísné.

Banky a peníze

Ve městě Malé působí pár bank (např. Bank of Maldives), jinak peníze můžete směnit na letišti a v turistických resortech. Ale ani tam vůbec nepotřebujete žádnou místní měnu, všechno se dá totiž platit v hotovosti v amerických dolarech nebo platební kartou. Hlavní kreditní karty jsou akceptovány téměř všude.

Za euro obvykle dostanete horší kurz, a ani není tato měna příliš vhodná pro spropitné, protože mince si pak zaměstnanci nemohou vyměnit.

Bezcelní nákupy

Duty-free obchody najdete v odletových terminálech na mezinárodním letišti v Malé. Jsou to speciální obchody, kde si můžete koupit celou řadu známých značkových výrobků za dostupné ceny, včetně suvenýrů, parfémů, elektroniky, hraček, hodinek, módních doplňků, šperků, alkoholu, tabáku a cukrovinek.

Cestování na vlastní pěst

Dovolená bez cestovní kanceláře vyžaduje mnohem víc osobní iniciativy, je potřeba osobní kontakt s příslušnými hotely na ostrovech. Je také dobré požádat o potvrzení rezervace, které poté při příjezdu předložíte. Díky cenově výhodné letence vás tato cesta může vyjít levněji než při zakoupení zájezdu.

Cestování po ostrovech

Jakmile přistanete na úzké dráze mezinárodního letiště nebo na jiném letišti, ke konečnému cíli vaší cesty se dostanete člunem nebo hydroplánem. Na ostrovech jsou pak i různé další možnosti pro cestování po moři i ve vzduchu.

Z rekreačního střediska, kde právě pobýváte, se často organizují výlety k sousedním ostrůvkům a turisté mohou navštívit i celou řadu neobydlených ostrovů. Pokud dáváte přednost delším výletům, je rozhodně nejlepší využít nabídek plaveb trajektů z Malé.

Časový rozdíl

Časový rozdíl od světového času GMT je 4 hodiny v zimním období, v letním období jsou to pak 3 hodiny. Některé ostrovy mají svůj "vlastní čas" a tehdy může dojít k dalším neočekávaným časovým rozdílům.

Maledivský západ Slunce
Autor: ravpix
Geografie: 

Místo

Bank of Maldives, Malé 4° 10' 42.7872" N, 73° 30' 50.2776" E
Location

Maledivy na Facebooku