Jste zde

Domů » Maledivy

Makunudhoo

Maledivský atol Makunudhoo

Makunudhoo (nebo také Makunudu, dříve Malcolm Atol) je nejzápadnější atol souostroví Maledivy, nachází se v jeho severní části. Je součástí Haa Dhaalu Atolu. Leží 18 km západně od severozápadní strany mnohem většího atolu Thiladhunmathi - Miladummadulhu, od kterého je oddělen hlubokým průlivem. Má celkovou rozlohu 142,48 km², z toho je cca 0,96 km² pevnina, která je rozdělena na čtyři ostrovy.

S délkou 28 km a maximální šířkou 6 kilometrů má atol půdorys podlouhlého a úzkého tvaru. Téměř uzavřený korálový útes má pouze dva otvory na východní straně, které jsou průchozí pouze lodí u vjezdu do laguny, která je hluboká až 31 metrů.

Ze čtyř ostrovů v atolu je obydlený pouze jeden v severovýchodní části útesu, a sice Makunudhoo, kde žije více než 1 tisíc obyvatel. Délka ostrova je 200 m, šířka cca 500 m. Hlavní město Malé je vzdálené přes 260 km. Tři ostatní neobydlené ostrovy, Innafushi, Fenboahuraa a Dhipparufushi, jsou nevyužité. Nenajdete tady žádné turistické ostrovy s hotelovými resorty.

Zajímavosti z historie

Podle místních obyvatel se na zrádném útesu kolem ostrova ztratilo a bylo potopeno mnoho lodí i s posádkou. Nejslavnějším vrakem byla loď z anglického Haystonu, která vezla koření v červenci 1891. Několik tun hřebíčku bylo ale zachráněno a později distribuováno do armády a šlechticům v Malé.

Makunudhoo je také známý jako ostrov, kde Vazir Ibrahim Famuladeyri Takurufaanu zosnoval atentát na maledivského sultána Muhammeda Ghiya'as ud-dina ve vyhnanství roku 1767. Nicméně spolu s ostatním spiklenci v atentátu utekl do indického Chandannagaru, kde všichni získali ochranu od francouzského guvernéra Monsieur Le Termelliera.

Král Giyasudeen poslal guvernérovi Srí Lanky mnoho dárků s dopisem, ve kterém se ptal, jestli může všechny spiklence zatknout a vrátit je na Maledivy. Guvernér ale tento požadavek ignoroval.

V admirálské mapě je atol Makunudu pojmenován podle sira Charlese Malcolma (Malcolm Atol), velitele Bombay Mariny (původní název do roku 1832 byl Indian Navy). Malcolm měl vizi zavést do Rudého moře parní plavbu, která by umožnila lodě navigovat do Suezského zálivu.

Místo

Ostrov Makunudhoo 6° 24' 38.1672" N, 72° 42' 13.2048" E
Location

Maledivy na Facebooku