Jste zde

Domů » Maledivy » Lhaviyani Atol

Lhaviyani Atol

Lhaviyani Atol - jeden z ostrůvků

Administrativní maledivský Lhaviyani Atol je často oficiálně označován také jako Faadhippolhu Atol. Leží asi 130 kilometrů od hlavního ostrova Malé, mezi Noonu Atolem na severu, Gaafaru Atolem na jihu a Baa Atolem na západě. S délkou asi 18 kilometrů a šířkou 35 kilometrů patří mezi nejmenší atoly Malediv. Hlavní ostrovem atolu je Hinnavaru.

Lhaviyani Atol se skládá asi z 54 ostrovů, ze kterých je 5 obydlených. K nim patří Naifaru, Hinnavaru, Kurendhoo, Olhuvelifushi a také Maafilaafushi. Celkem zde žije dohromady asi 11 000 obyvatel.

K dispozici jsou čtyři turistické resorty, a sice Kurendhoo, Komandoo, Kanuhuraa a Palmbeach. Na ostrůvku Felivaru se nachází jediná továrna (konzervárna), leží mezi ostrovy Naifaru a Hinnavaru.

Ostrov Kurendhoo se nachází v severní části atolu, je přibližně 1 500 m dlouhý a 350 m široký, a je jedním z největších turistických resortů na Maledivách. Ostrov nabízí návštěvníkům široké písečné pláže a ideální podmínky pro dovolenou. K tomu se na ostrově nabízí také komfortní ubytování, včetně mnoha bungalovů i jen pro jedno přenocování, které je typické pro mnoho turistů na Maledivách.

Z ostrovů Lhaviyani Atolu můžete podniknout vyjížďky na Indický oceán, v útesech této oblasti se dá skvěle potápět nebo šnorchlovat. Transfer hydroplánem na lhaviyanské ostrovy trvá 40 až 50 minut, lodí několik hodin. Zatímco hydroplány jsou na Maledivách zcela "normálním" dopravním prostředkem, v Evropě ho uvidíte jen zřídka.

Ostrov Maafilaafushi byl osídlen v 80. letech minulého století za účelem zmírnění nedostatku půdy v Malé. Ostrov kdysi sloužil jako hlavní město separatistického království Boduthiladhunmathi.

Atol místní obyvatelé nazývají také jen "Faadhippolhu", bez přidání tradičního slova "Atholhu" na konci. Na počátku 12. století, za vlády krále Koimala Siri Mahaabarana Mahaa Raduna, prvního krále vládnoucího nad všemi maledivskými ostrovy, byl atol také nazýván Faadu Bur.

Geografie: 

Místo

Naifaru 5° 26' 35.1384" N, 73° 22' 4.9728" E
Location

Maledivy na Facebooku