Jste zde

Domů » Potápění

Jak vybrat správný ostrov, 1. část

Maledivy - ostrůvek Fesdu

Jak si najít na Maledivách ten svůj ostrov snů? Tuto otázku si klade řada turistů, ale univerzální odpověď na ni neexistuje. Není možné uvést konkrétní ostrov. Při výběru vám ale pomohou vaše osobní kritéria. Následující body vám poslouží jen jako vodítko.

Pokud jedete na Maledivy poprvé, samozřejmě nebude snadné na všechny tyto body odpovědět, ale alespoň malá pomoc to bude.
Vycházíme z předpokladu, že alespoň přibližně víte, co vám dovolená na Maledivách přinese. Je to "zlatá klec" v různých variantách, z níž můžete uniknout jen na jiné ostrovy nebo případně do hlavního města Malé.

Měli byste mít rovněž na paměti, že na některých ostrovech není možné se koupat, nebo se třeba nevykoupete na vnitřním útesu. Totéž platí pro vodní sporty. A ještě malé upozornění: některé ostrovy většinou nabízejí hotelový luxus s bazénem, mnoha restauracemi, pestrým animačním programem, večerními diskotékami apod.

Důležitým měřítkem pro výběr ostrova bývá bohužel i rozpočet. Měli byste se zamyslet nad tím, co od dovolené očekáváte, a vaše přání přizpůsobit rozpočtu. Popřemýšlejte nad tím, co chcete na ostrovech Maledivy dělat a kolik peněz budete mít na pobyt a další výdaje k dispozici.

Pokud se chcete pouze potápět a šnorchlovat, vyberte si některý z kulatých ostrovů s blízkým vnitřním útesem (například Fesdu, Bathala, Ellaidhoo). U těchto ostrovů obvykle nebývají vnější útesy, případně se vyskytují jen v kanálech. Pokud chcete šnorchlovat, dostanete se poměrně rychle k vnitřním útesům, které se nacházejí velmi blízko ostrova. Pro potápěče jsou velmi důležité potápěčské oblasti v okolí.

Pokud chcete především plavat a případně se věnovat vodním sportům, vyberte si ostrov ve tvaru půlměsíce, který mívá vnitřní útes obvykle jen na jedné straně (například Nakatshafushi, Maayafushi, Angaga, Machchafushi). U těchto ostrovů bývá velká a dostatečně hluboká laguna, kde se bude moci věnovat plachtění, surfování nebo vodnímu lyžování.

Fesdu - podmořský život
Fesdu - podmořský život

Maledivy na Facebooku