Jste zde

Domů » Maledivy » Haa Atol

Haa Dhaalu Atol

Haa Dhaalu Atol - podmořský svět jednoho z ostrůvků
Autor: warrenski

Na severu ostrovního státu maledivy se nachází Haa Dhaalu Atol, který se skládá z 20 neobydlených a 17 obydlených ostrovů, s celkem asi 22 000 obyvateli. Tady leží jedno z největších měst Malediv, Kulhudhuffushi, kde žije více než 2 000 obyvatel.

V roce 1958 bylo 77 maledivských ostrovů ze správních důvodů rozděleno na Haa Alifu Atol a Haa Dhaalu Atol. Ani na jednom z atolů se nenacházejí turistické ostrovy s hotelovými komplexy. Ostrov s hlavním městem Kulhudhuffushi je hustě osídlen a je jedním z největších ostrovů v severních Maledivách.

Většina mužských obyvatel pracuje v hotelových resortech na jiných atolech nebo na zámořských lodích. Ostatní místní lidé se živí převážně jako rybáři. Na ostrově Hanimaadhoo, asi 15 km od hlavního města Kulhudhuffushi, je k dispozici domácí letiště.

Ve vodách u ostrova Maamakunudhoo, který leží na 25 km dlouhém útesu, se nachází skutečné "pohřebiště" lodí. Pro potápěče je to velmi zajímavá oblast s krásnou podvodní faunou a flórou.
Faridhoo je se svými 3 m nejvyšším ostrovem celého souostroví. Na východním pobřeží ostrova Kumundhoo stojí zase dvě zříceniny, které dodnes nebyly prozkoumány.

Geografie: 

Maledivy na Facebooku