Jste zde

Domů » Maledivy » Haa Alifu Atol

Haa Alifu Atol

Haa Alifu Atol - jeden z ostrůvků

Haa Alifu Atol je nejsevernější korálový atol Malediv, je vzdálen od hlavního města Malé asi 280 km. I když k němu nepatří ostrovy s hotely, je pro Maledivy velmi významný. Narodil se tady totiž národní hrdina Muhammad Thakurufaanu, který se svými bratry svrhl v roce 1573 portugalskou nadvládu.

Haa Alifu Atol s hlavním městem Dhidhoo má asi 10 000 obyvatel, kteří žijí na 16 obydlených ostrovech. Dalších 24 ostrovů je neobydlených. Oblíbeným místem místních lidí i návštěvníků je ostrov Utheemu, kde se Thakurufaanu narodil. Na ostrově byla postavena věrná kopie jeho dřevěného paláce.

Poblíž se nachází 450 let stará mešita a kamenné mauzoleum, v němž jsou uloženy ostatky otce národního hrdiny. Teprve nedávno bylo postaveno Bodu Thakurufaanu Memorial Centre. Památník slouží jako místo pro učence a knihovna je věnovaná náboženským a historickým knihám o Maledivách. Bratr maledivského oblíbence byl pohřben na ostrově Thakandhoo.

Na ostrově Kelai se ještě dnes nachází britská vojenská základna a na ostrově Huvarufushi žije asi 2 000 obyvatel. Jelikož v severních vodách už nežije tolik ryb, vydělávají si místní lidé na živobytí výrobky zhotovenými z kokosových vláken.

Ostrůvky Haa Alifu Atolu - okolní podmořský svět
Autor: warrenski
Geografie: 

Místo

Haa Alif Atol 7° 0' 35.4816" N, 72° 59' 55.32" E
Location

Maledivy na Facebooku