Jste zde

Domů » Maledivy

Fauna a flóra, 2. část

Maledivy - Perutýn tykadlový
Autor: Mal B

Některé druhy ptáků se vyskytují jen na jediném ostrově. Jde např. o vrabce domácího, který žije pouze na ostrově Malé. Rybák bílý se naopak vyskytuje na všech ostrovech atolu Seenu. Důležitá a uklidňující informace pro návštěvníky Malediv je určitě ta, že tu nežije ani jediný druh jedovatého živočicha.

Podmořský svět

Maledivy jsou ostrovy, kde vládne mimořádně bohatá rozmanitost druhů žijících v Indickém oceánu. Kolem ostrovů se prohánějí delfíni se svými mláďaty, jsou zde mořské želvy, které se dají pozorovat v některých hotelových komplexech rovnou z vodních bungalovů.

Velmi zajímaví živočichové žijí i v oceánu v okolí jednotlivých ostrovů. V oceánu kolem Malediv se často vyskytují nejrůznější druhy mořských korálů, které se staly oblíbeným domovem doslova nesčetného počtu korálových rybek. Hojně se tam vyskytují tzv. "doktorské ryby".

Na korálových útesech žije i mnoho atraktivních "papouščích“ ryb a rybek čističů. Podobnou funkci jako korálové útesy mají v okolí maledivských ostrovů vraky lodí, které tady ztroskotaly.

Rozmanitost mořského života ještě rozšiřují různé malé ryby, krabi, želvy a mořské okurky. Na rozdíl od maledivské souše žijí v Indickém oceánu i druhy jedovaté, jako jsou mořští plži kuželníky, conidae, a ryby druhu synanceia.

Jak velké ryby se tady mohou u korálových útesů vyskytovat, je vidět zejména na zdejších žralocích útesových, rejnocích a barakudách. Na několika málo místech se v moři vyskytují i manty.

Pro ochranu mořských živočichů u Malediv je velmi důležité, aby opravdu všichni milovníci potápění a šnorchlování důsledně dodržovali veškerá nařízení, zejména nesmí tamní živočichy nijak znepokojovat a dotýkat se jich.

Flóra

Maledivy se skládají z malých ostrůvků, z nichž většina nemá větší rozměry, než 400 x 600 m, což je ovšem problém i pro místní faunu a flóru. V takovém životním prostoru se dá jen obtížně přežít.

Nicméně tady roste celá řada velmi krásných rostlin, bujná křoviska a nejrůznější keříčková vegetace, nad níž se klenou porosty kokosových palem, chlebovníků a banánovníků.

Zdejší banány jsou malé a velmi sladké, pěstují se tu na mnoha ostrovech a většinou se sklízejí zcela zralé. Roste tu i papája a mango. Všechno toto ovoce je nedílnou součástí maledivské kuchyně. Musí však být vařené, jinak to prý není ono.

Druhů palem je na Maledivách hodně. Jsou až 35 metrů vysoké a jejich plody se mohou jíst i pít (podle jednotlivých druhů) nebo slouží jako palivo. Dřevo palem se také používá ke stavbě domů či na výrobu lodí. Palmové listy zde zase nalezly opravdu široké využití, třeba jako pokrytí střešních konstrukcí.

Maledivy - Bodlok proužkovaný
Autor: Mal B
Maledivy - Kareta pravá
Autor: Mal B
Maledivy - pták
Autor: Mal B
Geografie: 

Místo

Ostrov Malé 4° 10' 27.4188" N, 73° 30' 36.4392" E
Location

Maledivy na Facebooku